Seceta din ultima perioadă a afectat producția de roșii. Prețurile au crescut cu 30%, comparativ cu aceeași lună a anului trecut. Unii fermieri spun că au pierdut până la jumătate din recolte, potrivit capital.ro.
Te-ar putea interesa și: Un nou soi de roșii va apărea, în curând, pe piață. Cum arată și prin ce se diferențiază de restul roșiilor tomatele „Rapsodia”
foto: scumpiri masive ale roșiilor
Temperaturile ridicate din această perioadă au ridicat prețul tomatelor cu 30% mai mult, față de aceeași perioadă a anului 2023. Chiar dacă acestea s-au copt mai rapid, producția lor este mult mai mică.
Polenizarea plantelor se face mai greu, iar tratamentele nu au același efect la temperaturi ridicate.
„Prețurile, da, sunt mai mari, este normal să fie. Nu știu câți au stat la aer condiționat și vin și comentează. Noi am muncit în cod roșu.
De exemplu, anul trecut roșia de suc a fost 1,80 lei, 70 de bani, acum e 2 lei, 5 lei, 6 lei, deci astea sunt prețurile și e normal”, a explicat un producător de roșii, potrivit Știrilor Pto TV.
Unii fermieri sunt îngrijorțai că au pierdut până la jumătate din recolte, din cauza bolilor roșiilor, care s-au răspândit rapid în aceste condiții.
Prețul unui kilogram de roșii va ajunge chiar și la 12 lei, pornind de la nu mai puțin de 9 lei.
Comisia Europeană a aprobat o majorare totală a bugetului cu 54,4 milioane euro, echivalentul al 270,7 milioane de lei, pentru a ajuta producătorii de tomate și usturoi, în contextul războiului cu Ucraina.
Modificările au fost aprobate în temeiul Cadrului temporar de criză și de tranziție privind ajutoarele de stat („TCTF”). Potrivit unui comunicat al Executivului europeană, modificările au fost făcute anul acesta la 2 mai.
Te-ar putea interesa și: Seceta și furtunile aduc scumpiri de peste 300% la tarabele cu legume. Cât ajung să coste varza, castraveții, roșiile și ardeii