Cine primește ajutor pentru încălzire în sezonul de iarnă 2023-2024. Ei bine, aceast sprijin este acordat persoanelor vulnerabile pentru a-și încălzi locuințele. Prin urmare, cetățenii români cu venituri mici vor putea să beneficieze și în această iarnă de sprijin financiar din partea statului pentru costurile de încălzire.
Citește și: Electrolux a anunţat că dă afară 3.000 de oameni. Ce se întâmplă cu angajaţii din România
În perioada 1 noiembrie 2023 – 31 octombrie 2024, aceștia vor primi un supliment pentru energia utilizată, iar ajutorul pentru încălzire se va acorda în intervalul 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024. Suplimentul pentru energie și ajutorul pentru încălzire, fiind acordate separat.
Persoanele care îndeplinesc criteriile pentru a beneficia de ajutor la încălzire în iarna 2023-2024 sunt cele vulnerabile, care au un venit mediu net lunar de până la 1386 lei per persoană în cazul familiilor și de până la 2053 lei per persoană în cazul persoanelor singure. Suma acordată variază în funcție de venitul pe membru de familie sau al persoanei singure și se calculează raportat la valoarea de referință stabilită de lege și la valoarea facturii de energie.
Astfel, valoarea de referință este:
În plus față de sprijinul pentru încălzirea locuinței, familiile și persoanele cu venituri reduse pot primi lunar un supliment fix de energie pe tot parcursul anului, în funcție de tipurile de surse de energie pe care le utilizează.
Formularul de cerere-declarație pentru ajutorul la încălzire este disponibil la sediul primăriei din zona în care se află locuința. Solicitările pot fi înregistrate la primărie în oricare dintre lunile sezonului rece, cu menționarea că data limită este ziua de 20 a fiecărei luni respective, conform anunțului făcut de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială.
Persoanele interesate să obțină acest ajutor pentru încălzire trebuie să completeze o cerere și o declarație pe propria răspundere care să includă informații despre componența familiei, detalii cu privire la veniturile lunare (care nu trebuie să depășească 1386 lei per persoană în cazul familiilor, și până la 2053 lei per persoană în cazul persoanelor singure), precum și informații despre tipul de sistem de încălzire utilizat în locuința lor.
Câți bani vor primi beneficiarii în funcție de venit:
Alte articole: Parlamentul European a decis: se renunță la ora de iarnă. Ce se întâmplă în România cu ceasurile