Românii care stau la casă trebuie să știe cum să folosească sistemele de supraveghere video. Chiar și dacă nu sunt informați și încalcă legea fără să vrea pot să primească amenzi mari.
Legea în vigoare spune că instalarea și utilizarea camerelor de securitate pot fi posibile numai dacă e respectat dreptul vecinilor la intimitate. E interzis filmatul în curțile vecinilor chiar și temporar sau parțial. Cine vrea să folosească cameră video trebuie să se rezume la filmatul în propria curte.
Cine încalcă legea nu rămâne nepedepsit, iar amenzile sunt foarte mari. Există și riscul unei pedepse cu închisoarea. În Codul Penal e precizat faptul că înregistrarea sau difuzarea de imagini sau sunete fără a avea acest drept vine la pachet cu sancțiuni din cele mai severe.
Prin urmare, dacă fotografiezi sau înregistrezi o persoană aflată într-o locuință care nu e a ta poți primi închisoare de la o lună la șase luni sau amendă. Difuzarea imaginilor fără drept poate duce la închisoare de la trei luni la doi ani sau amendă.
Însă chiar și instalarea unor dispozitive care permit înregistrarea audio sau video într-un loc unde nu ai drept e riscantă. Se pedepsește cu închisoare de la un an la cinci ani.
Măsurile au fost înăsprite cu scopul protejării intimității cetățenilor și pentru prevenirea abuzurilor legate de utilizarea tehnologiilor de supraveghere. Românii care își pun camere de supraveghere trebuie să fie siguri că nu îi afectează în niciun fel pe vecini, ca să evite astfel sancțiunile dure.
Tot mai mulți români care stau la casă își montează camere de supraveghere fiindcă vor să fie siguri că securitatea lor și a proprietății e sub control. Dispozitivele de acest fel sunt o metodă de a descuraja furtul sau alte infracțiuni. Camerele de supraveghere de ultimă generație au rezoluție HD, vedere noctură, capacitatea de detectare a mișcării și de a transmite imaginile în timp real pe smartphone-uri sau alte dispozitive.
Camerele pot fi instalate de profesioniști sau de amatori, procesul e foarte simplu.