Alexandru Iftimie, român stabilit în Marea Britanie, s-a angajat șofer pe Uber, a câștigat lupta împotriva companiei după ce a fost sancționat fără ca bărbatul să fie vinovat, a informat ziare.com.
Mai exact, șoferul român a făcut un ocol pe traseu, deoarece pe aplicația după care se ghida spre destinație, îi arăta că tunelul prin care trebuia să treacă era închis. Așadar, bărbatul a fost nevoit să ocolească acel tunel.
După ce a făcut acest lucru, Alexandru Iftimie, a început să primească avertismente că va fi concediat din partea sistemului de HR (n.r. – resurse umane) al Uber, care utilizează inteligența artificială.
„Am primit un avertisment: „Am detectat o activitate frauduloasă, prin urmare trebuie să oprești, altfel va trebui să te concediez. Mi-am zis că trebuie să fie vorba de o eroare, știam că nu greșisem cu nimic. Dar două săptămâni mai târziu, am mai primit un mesaj. Asemănător cu primul, dar de data aceasta zicea: „Este ultimul avertisment. Încă odată, s-a terminat”, a povestit românul.
Românul a sunat imediat la un număr de telefon unde șoferii de Uber pot solicita asistență pentru a înțelege de ce a fost sancționat, însă nu a reușit să rezolve nimic.
Ulterior a apelat la sindicatul „App Drivers and Couriers” pentru a afla de ce a fost acuzat de efectuarea unei activități frauduloase. În cele din urmă, Alexandru Iftimie, a apelat la instanță, care a ajuns până la Curtea de Apel din Amsterdam, unde se află sediul central al Uber din Europa.
Apoi, Curtea a decis că atât românul, cât și alți șoferi din Marea Britanie și Portugalia care au fost alături de șoferul în cauză, au dreptul de a primi informații despre deciziile care se iau automat de către sistem. Înainte de a se prezenta cazul în fața instanței, Uber a recunoscut că a greșit și și-a cerut scuze.
„Suntem dezamăgiți că instanța nu a recunoscut procedurile noastre robuste, inclusiv revizuirea atentă de către oameni, atunci când este luată în calcul o decizie de dezactivare a contului unui șofer suspectat de fraudă. Aceste decizii ale instanței se referă doar la câțiva șoferi din Marea Britanie ale căror conturi au fost dezactivate între 2018 și 2020 în circumstanțe foarte specifice”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.
Alte articole: Câţi bani câştigă pe lună un şofer de Uber în Bucureşti. Puţini români au salariul atât de mare!