- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Se interzic plombele dentare. Reglementările intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025

31 Jul, 20:00 • Bugiu ⁠Ana Maria
De anul viitor românii nu își vor mai putea pune plombe argintii. O directivă europeană interzice exportul acestui produs.
Se interzic plombele dentare. Reglementările intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025

Plomba argintie (amalgam dentar) nu se va mai folosi în cabinetele de stomatologie din România, începând cu 1 ianuarie 2025. O directivă europeană interzice exportul plombelor argintii, pentru că s-a descoperit că în compoziția lor se folosește mercur în proporție de 50%, potrivit Antena 3 CNN.

Te-ar putea interesa și: Casco dentar la o clinică stomatologică din Constanța. Cât costă abonamentul lunar: „Vor putea beneficia de tratamente în valoare de 50.000-60.000 de lei”

foto: plombe

De anul viitor românii nu își vor mai putea pune plombe argintii

Începând cu 1 ianuarie 2025, nu se vor mai vinde plombele argintii sau amalgamul dentar, potrivit unei directive europene. Motivul îl reprezintă componența lor foarte mare de mercur, în proporție de 50%.

De asemenea, nu se vor mai vinde nici echipamentele electronice care conțin mercur. Această substanță chimică este deosebit de periculoasă pentru sănătate și poate dăuna sistemului nervos central, sistemului imunitar și rinichilor.

Nu se știe, însă, cum va fi primită această veste de către români, deoarece produsul este foarte accesibil și preferat de către o masă mare de oameni.

Amalgamul dentar (plombele argintii) sunt interzise încă din 2017 la copiii sub 15 ani și la femeile însărcinate, motivul fiind tot componența mare a mercurului.

Cu toate acestea, mulți oameni nu respectă sfaturile medicilor stomatologi de a înlocui amalgamul dentar.

Mai mult decât atât, mercurul se regăsește și în echipamentele electrice și electrocasnice. Ecranele de laptop, becurile fluorescente, bateriile, mașinile de spălat rufe sunt doar câteva dintre produsele casnice care conțin această substanță toxică.

Vestea bună este că, din 2025, directiva europeană va interzice folosirea produselor cu mercur, iar producătorii vor fi nevoiți să se gândească la alte metode de realizare a acestor produse.

În construirea echipamentelor se folosesc 350.000 de compuși chimici, multe dintre ele care poluează planeta.

Estimările sunt că până în 2050 numărul elementelor chimice se va tripla.

Te-ar putea interesa și: Alexandru Rafila recunoaște că românii nu își permit să meragă la stomatolog. Cât primește un dentist lunar de la CAS