Guvernul italian, dorind să valorifice pe deplin creștere semnificativă a numărului de turiști care contribuie la impulsionarea economiei naționale, planifică introducerea unei noi taxe turistice la nivel național. Această taxă ar urma să fie aplicată diferențiat, în funcție de costul cazării pe noapte pe care turiștii îl plătesc.
Pentru a maximiza beneficiile aduse de turismul, care după pandemie estte în plină expansiune, jucând un rol semnificativ în economia Italiei, guvernul propune extinderea acestei taxe către toate municipalitățile care doresc să o implementeze, cu posibilitatea ca aceasta să devină și mai mare. Deși această idee este în prezent doar o ipoteză, ea a fost deja inclusă într-un proiect de decret. În acest context, patronii din sectorul hotelier au început să se mobilizeze și să își exprime opoziția, considerând că majorarea taxei ar putea conduce la deturnarea veniturilor generate spre alte scopuri, cum ar fi colectarea și gestionarea deșeurilor, în loc să fie direcționate exclusiv către dezvoltarea și îmbunătățirea infrastructurii turistice, așa cum se întâmplă în prezent.
Restructurarea taxei turistice ar putea fi introdusă într-un decret viitor, care ar putea fi emis chiar miercurea viitoare, în cadrul unei ultime ședințe a Consiliului de Miniștri înainte de vacanța de vară. Conform noilor reglementări propuse, taxa de ședere ar putea fi aplicată în toate cele 7.904 comune italiene care doresc să o implementeze, spre deosebire de situația actuală în care doar capitalele de provincie, asociațiile de comune și comunele cu vocație turistică pot aplica această taxă.
Noua structură a taxei preconizează o diferențiere a sumelor în funcție de prețul cazării: până la 5 euro pentru camerele cu tarife sub 100 de euro pe noapte, până la 10 euro pentru camerele cu prețuri între 100 și 400 de euro, până la 15 euro pentru cazări între 400 și 750 de euro și până la un maxim de 25 de euro pe noapte pentru hotelurile de lux, cu tarife ce depășesc 750 de euro pe noapte.
Mai mult, veniturile obținute din această taxă ar urma să fie utilizate nu doar pentru intervenții în sectorul turismului, dar și pentru acoperirea costurilor legate de colectarea și eliminarea deșeurilor. Această propunere stârnește îngrijorare în rândul asociațiilor de profil, care se tem că scopul inițial al taxei ar putea fi distorsionat. Companiile din domeniul turismului sunt deosebit de critice față de planurile de majorare a taxei, în contextul în care, cu doar câteva luni în urmă, în perspectiva Jubileului, plafonul maxim al taxei fusese deja majorat cu 40%, de la 5 la 7 euro pe noapte și pe persoană, iar acum taxa putea fi folosită și pentru a acoperi costurile legate de colectarea deșeurilor.
În practică, hotelierii argumentează că, sub noul sistem, pentru o cameră de hotel de trei stele cu un preț de 100 de euro pe noapte, taxa ar ajunge până la 10 euro, echivalentul unei dublări a taxei TVA, care este de 10%.
Există îngrijorare în rândul operatorilor din Confindustria Alberghi cu privire la zvonurile că ar putea fi aprobat un nou text referitor la taxa de ședere în cadrul următorului Consiliu de Miniștri. „Surprinde faptul că după luni de dialog fructuos și dezbatere, se procedează, totuși, brusc la aprobarea unui text în care par să fie omise unele dintre principiile fundamentale pe care se baza reforma discutată”, declară Maria Carmela Colaiacovo, președintele Confindustria Alberghi.
„Printre toate – se arată într-o notă transmisă de asociațiile italiene – se menționează schimbarea modului în care vor fi cheltuiți banii – taxa a fost inițial creată pentru susținerea activităților turistice, promovarea și comercializarea turismului – care, în loc să se consolideze, pare să fie subminată prin prevederea explicită de a putea fi utilizată pentru acoperirea costurilor serviciului de colectare a deșeurilor. La fel ca și creșterea generală a taxei care, pe lângă costul suplimentar, s-ar aplica și destinațiilor mai puțin turistice, venind în contradicție cu eforturile de ani de zile ale operatorilor și administrațiilor locale pentru o mai bună distribuire a fluxurilor în zonele interne”.
„Sectorul – continuă nota – contribuie semnificativ la economia țării, în special prin creșterea numărului de călători internaționali, după anii dificili ai pandemiei de COVID. Dar concurența străină este puternică și acerbă, avem nevoie de politici atente care să nu compromită competitivitatea întreprinderilor și destinațiilor noastre. Nu putem fi un simplu bancomat pentru comune.”