- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Se schimbă radical etichetarea alimentelor! Ce modificări vor simți consumatorii?

23 Sep, 21:02 • Bugiu ⁠Ana Maria
Magazinele din România vor introduce un nou sistem de etichetare. Cum vor arăta acestea și ce vor conține?
Se schimbă radical etichetarea alimentelor! Ce modificări vor simți consumatorii?

Magazinele din România vor reintroduce „etichetele-semafor” pentru alimente, care oferă informații despre valorile nutriționale. Aceste etichete clasifică produsele de la A la E și folosesc culori de la verde la roșu, în funcție de calitatea nutrițională. Ele fuseseră interzise de Protecția Consumatorului, potrivit digi24.ro.

Te-ar mai putea interesa și: Pericolul din alimentele congelate! Ce nu ar trebui să cumpărați, conform medicilor

foto: etichetare alimente

Se schimbă radical etichetarea alimentelor! Ce modificări vor simți consumatorii?

Sebastian Hotca, președintele ANPC, a explicat că produsele cu etichete semafor au fost introduse în România, prin importuri din țările UE.

„Aceste produse au apărut în România ca urmare a importurilor din țările membre UE. Să nu îngrădim libera circulație a mărfurilor, pentru a da posibilitatea consumatorilor care vor să consume aceste produse, să fie cât mai bine informați cu privire la calitățile și ingredinetele acestea”, a spus Sebastian Hotca, președinte ANPC.

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a subliniat că principalele schimbări includ introducerea unui cod QR, care oferă acces rapid la informații despre produse, cu text mare și clar, ușor de citit pentru toate vârstele. Produse vor fi expuse într-o zonă special marcată în magazine.

„Schimbările principale sunt acest cod QR, care ne permit să avem acces la informații, și să le avem scrise destul de mare pentru a le vedea ușor la orice vârstă. Și faptul că vor fi vândute într-o zonă marcată special în fiecare dintre magazine”, a spus Radu Oprea, ministrul Economiei.

Feliciu Paraschiv, reprezentant al Asociației Comercianților Mici și Mijlocii, a declarat că noul sistem de etichetare impune amenajări speciale, ceea ce este dificil de implementat în magazinele mici, din cauza spațiului limitat.

„Impune niște rafturi speciale și o amenajare specială. La magazinele mici, aproape că nu se poate chestia asta”, a spus Feliciu Paraschiv, de la Asociația Comercianților Mici și Mijlocii.

Pentru a respecta noul sistem Nutri-score, magazinele vor trebui să amenajeze vitrine frigorifice separate: una pentru produse cu etichetă verde (apa) și alta pentru produse fără Nutri-score. Cei care optează pentru acest sistem trebuie să semnalizeze rafturile corespunzător, altfel riscă amenzi de până la 50.000 de lei din partea ANPC.

Te-ar mai putea interesa și: Alimentele de care ar trebui să te ferești. Sunt în strânsă legătură cu dezvolarea de cancer