Noile taxe impuse de universități sunt obligatorii pentru cei care au fost repartizați pe locurile cu taxă, iar sumele variază în funcție de universitate și de programul de studiu ales, conform Bugetul.ro.
La Universitatea din București, taxele pentru programele de licență pornesc de la 4.800 de lei. La Matematică și Informatică, studenții vor trebui să plătească 5.200 de lei pe semestru, în timp ce la facultatea de Științe Politice, în cadrul programelor de limbă străină, taxa ajunge la 5.520 de lei. Totuși, cea mai mare taxă din cadrul Universității din București se înregistrează la Facultatea de Drept, unde studenții trebuie să achite 7.200 de lei anual.
Dacă ne mutăm în alt oraș, în Cluj-Napoca, la Universitatea „Babeș-Bolyai”, taxele au rămas neschimbate față de anul anterior. De exemplu, la Facultatea de Drept, taxa este de 5.000 de lei, însă un aspect îngrijorător este că numărul locurilor cu taxă a crescut semnificativ, fiind de două ori mai mare decât cel al locurilor bugetate.
La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, situația variază în funcție de facultatea pe care alegi să o urmezi. La Facultatea de Drept, taxa anuală este de 3.200 de lei, în timp ce la Facultatea de Litere, studenții plătesc 4.700 de lei anual. Alte programe de studiu, cum ar fi biologia și biochimia, implică taxe de 4.500 de lei pe an, iar facultățile de Economie și Administrarea Afacerilor și Educație Fizică și Sport percep taxe de 4.000 de lei anual.
Mulți studenți aleg să își găsească un loc de muncă pentru a face față cheltuielilor, în special celor academice. Pentru a veni în sprijinul acestora, statul român a introdus măsuri de stimulare a angajatorilor care decid să angajeze elevi și studenți în programe part-time. Astfel, angajatorii care le oferă studenților un contract de muncă pe perioadă determinată sau temporară, pe durata vacanțelor, vor beneficia de un ajutor financiar.