La solicitarea Ministerului Educaţiei, Consiliul de Etică şi Management Universitar (CEMU) va iniţia verificări la nivelul instituţiilor de învăţământ superior cu privire la cazurile care au vizat elemente de hărţuire sexuală (sau fapte asimilate) şi la modul în care acestea au fost gestionate la nivelul comisiilor de etică universitară şi rezultatele acţiunilor întreprinse la nivel instituţional, inclusiv prin raportarea la măsuri de prevenţie, potrivit Agerpres.
Te-ar putea intersa și: Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea din București, singurele instituții românești în top 1.000 al universităților QS 2025
foto: se vor face verificări în toate universitățile din țară
Ministrul Educației, Ligia Deca, a menționat că solicită ca orice abatere de la normele etice și de integritate să fie sancționată aspru, în urma verificărilor care vor fi efectuate.
„Hărţuirea sexuală este un flagel, care are consecinţe dezastruoase atât asupra victimelor, cât şi asupra climatului profesional din orice organizaţie. Atunci când cei care hărţuiesc sunt şi în poziţii care presupun încredere şi autoritate, precum cea de cadru didactic, impactul este cu atât mai devastator.
Apreciez curajul tuturor celor care au făcut un pas în faţă şi au spus adevărul şi îi încurajez pe toţi cei care au fost victime ale abuzurilor de orice fel să le semnaleze.
În calitate de ministru, am urmărit constant îmbunătăţirea legislaţiei în domeniul eticii şi deontologiei în mediul educaţional.
Solicit universităţilor ca orice abatere de la normele de etică şi integritate să fie aspru sancţionată, asigurând protecţia victimelor şi asistenţa post-traumatică.
De asemenea, vom acţiona, împreună cu instituţiile abilitate şi cu mediul universitar, pentru a creşte acţiunile de prevenţie în sistemul educaţional”, a declarat ministrul Educaţiei, Ligia Deca, citată în comunicat.
Suplimentar, Ministerul Educaţiei susţine că a continuat îmbunătăţirea legislaţiei în domeniul eticii şi deontologiei universitare, prin:
„Subliniem că, în cazul faptelor ce pot constitui abatere de la etica şi deontologia universitară, orice persoană poate sesiza comisia de etică universitară din instituţia de învăţământ superior, cu respectarea confidenţialităţii identităţii personale.
Ministerul Educaţiei poate fi sesizat pentru orice situaţie care vizează nerespectarea prevederilor şi a procedurilor legale care privesc etica şi deontologia universitară, în cazul în care sesizarea nu a fost soluţionată la nivelul instituţiei de învăţământ superior”, se mai arată în comunicat.
Ministerul Educaţiei a lansat în consultare publică noul Regulament de organizare şi funcţionare a Comisiilor de etică din universităţi, în data de 12 iunie 2024.
Te-ar putea interesa și: Universitățile nu mai pot modifica taxele de școlarizare în timpul anului de studiu! Ce vor studenții în anul 2024