Dificultatea de a adormi este o problemă comună în zilele noastre, accentuată de utilizarea excesivă a ecranelor și de stresul zilnic, potrivit capital.ro.
„Respirația 4-7-8 este una dintre cele mai populare tehnici pentru somn și relaxare generală”,spune Jamie Clements, antrenor de respirație și fondator al The Breath Space.
Experții recomandă tehnica de respirație 4-7-8, un instrument simplu dar eficient care promite să te ajute să adormi în doar 60 de secunde.
„Beneficiile acestei tehnici sunt bine documentate în domenii precum reducerea stresului și a anxietății; îmbunătățirea concentrării și a imunității și scăderea tensiunii arteriale, care provin din creșterea activității parasimpatice din sistemul nervos”, explică ea, potrivit Bestlifeonline.
Te-ar mai putea interesa și: 5 lucruri pe care nu trebuie să le faci înainte să te culci. Riști să îți dai peste cap programul de somn
foto: somn
Dezvoltată de Dr. Andrew Weil, această metodă constă în inspirarea aerului timp de 4 secunde, menținerea respirației timp de 7 secunde și expirarea timp de 8 secunde. Practica ajută la reglarea sistemului nervos, reducând stresul și anxietatea, și activează răspunsul „odihnă-digerare” din organism.
„Prin inhalare timp de 4 secunde, ținând respirația timp de 7 secunde și expirând timp de 8 secunde, această metodă ajută la reglarea sistemului nervos și poate duce la îmbunătățirea stării de bine atât mentală, cât și fizică”, spune Centrul Andrew Weil pentru Medicină Integrativă.
Jamie Clements, antrenor de respirație, vorbește despre beneficiile acestei tehnici pentru calmarea minții și îmbunătățirea sănătății mentale și fizice. Este deosebit de utilă în combaterea insomniei cauzate de îngrijorări sau anxietate, oferind o metodă accesibilă pentru oricine dorește să-și îmbunătățească somnul.
„Respirația acționează ca o telecomandă în sistemul nervos autonom”, spune Clements.
„Această parte a sistemului nervos este alcătuită din două ramuri primare, simpatică (luptă-fuga) și parasimpatică (odihnă-digerare), iar prin respirație avem capacitatea de a activa oricare dintre ele. Metoda 4-7-8 este excelentă pentru activarea răspunsului odihnă-digerare”.
Pentru a încerca tehnica, găsește un loc confortabil, păstrează o postură corectă și începe prin a așeza vârful limbii pe cerul gurii, în spatele dinților superiori. Urmează ciclul de respirație: inspiră pe nas numărând până la 4, ține respirația timp de 7 secunde și expiră puternic pe gură timp de 8 secunde. Repetă procesul de câteva ori.
Este posibil să simți o ușoară amețeală la început, din cauza dezechilibrului temporar al dioxidului de carbon din corp. Experții recomandă să începi cu 3-4 cicluri și să crești treptat numărul, până când te simți confortabil.
„Respirația normală este un echilibru între inhalarea oxigenului și expirarea dioxidului de carbon”, spune dr. Raj Dasgupta, profesor clinic asociat de medicină la Școala de Medicină Keck de la Universitatea din California de Sud. „Când perturbați acest echilibru, expirând mai mult decât inhalați, are loc o reducere rapidă a dioxidului de carbon din organism”, a spus el.
„Nivelurile scăzute de dioxid de carbon duc la îngustarea vaselor de sânge care furnizează sânge la creier. Această reducere a alimentării cu sânge a creierului duce la simptome precum amețeli. Acesta este motivul pentru care se recomandă adesea să începeți încet și să exersați trei până la patru cicluri, până când vă simțiți confortabil”, sfătuiește el.
Te-ar mai putea interesa și: Cum te ajută somnul să iei decizii mai bune. Ce spune știința