In inima Bucureștiului, ascuns sub străzile aglomerate, se află o comoară neștiută pentru mulți dintre locuitorii orașului. Este vorba despre o anumită stație de metrou, care nu este doar un punct de tranzit, ci și un loc de interes pentru pasionații. Cu toate că mulți români trec pe lângă ea în fiecare zi, puțini sunt conștienți de aura specială care o înconjoară și de descoperirile incredibile care au fost făcute aici, după cum arată Antena 3 CNN.
Stația de metrou Politehnica din București este cunoscută sub numele de „Regina stațiilor de metrou din București” datorită bogăției sale paleontologice, fiind considerată o adevărată comoară pentru specialiștii în domeniu.
Te-ar putea interesa și: Staţiunea din ţară aflată printre cele mai ieftine opt destinaţii de schi din Europa. Pentru români rămâne o alegere de lux
Construită în timpul regimului comunist, stația Politehnica a devenit ulterior subiectul unei descoperiri care a impresionat oamenii de știință din România. Totul a ieșit la iveală pur întâmplător, când geologul Mihai Popa, student în acea perioadă, a început să efectueze cercetări în subteranul Bucureștiului.
Ceea ce a găsit tânărul student părea incredibil, dar numeroasele studii ulterioare au confirmat aceeași concluzie: peronul stației de metrou Politehnica ascunde o întreagă „lume marină pietrificată”.
„Am descoperit stația în anul 1994, când am început să lucrez acolo. Eram student în anul al cincilea când am remarcat fosilele acestea și evident m-au atras, am început să le studiez. Veneam seară de seară și lucram, poți descoperi aici o poveste evoluționistă remarcabilă, o poveste cu tâlc”, spune geologul Mihai Popa.
În stația de metrou Politehnica, pavarea a fost realizată cu marmură extrasă din Munții Gilău, din localitatea clujeană Săvădisla. Această marmură, în plus față de rolul său estetic, adăpostește și fosile, oferind o perspectivă fascinantă asupra istoriei geologice a regiunii.
„A fost o întâmplare foarte fericită, o dorință din anul 1983 a lui Nicolae Ceaușescu de a decora toate stațiile de metrou doar cu roci ornamentale românești”, după cum a explicat geologul Mihai Popa.
https://www.youtube.com/watch?v=LiDV1FSclc4&ab_channel=BikingTheStreets
Fără să realizeze, muncitorii au placat peronul stației de metrou cu plăci ce ascundeau, de fapt, organisme fosilizate cretacice cunoscute sub numele de rudiști. Aceste fosile pot fi observate în prezent cu ușurință, atunci când arunci o simplă privire pe podea, creând oportunitatea de a contempla un întreg ecosistem mesozoic conservat în acest loc. Astfel, plăcile extrase din Munții Gilău dezvăluie acum viața marină inedită de la sfârșitul Cretacicului, când zona Clujului actual era acoperită de apă.
„Interesant este că în stația de metrou de la Politehnica, rudiștii pot fi văzuți în toate secțiunile, în toate planurile. Tot la stația Politehnica mai găsim și gastropode, corali, stromatolite și alge roșii. Toți străinii pe care am reușit să-i aduc în subteran s-au declarat absolut fascinați de conservarea, de diversitatea fosilelor și de mesajul din spatele stației”, după cum explică omul de știință.