Recent, o stațiune din Franța a luat decizia radicală de a-și închide definitiv instalațiile de teleschi din cauza lipsei zăpezii, a scăderii numărului de vizitatori și a acumulării de datorii. Stațiunile de schi din întreaga Europă se confruntă cu dificultăți, care se află într-un „viitor sumbru”, conform unui raport recent al meteorologilor, potrivit economedia.ro.
Vremea caldă și imprevizibilă din ultimii ani a lăsat multe pârtii fără zăpadă, afectând astfel sezonul de schi din această iarnă.
Problemele nu sunt limitate doar la Franța; temperaturile ridicate din luna februarie a anului 2023 au avut un impact negativ și asupra stațiunilor de schi din Austria, Bosnia, Italia, Spania și Elveția. Cele mai afectate au fost stațiunile situate la altitudini mici și medii, care nu au reușit să facă față supraaglomerării celor de la altitudini mari.
Te-ar mai putea interesa și: Stațiunile montane din Bulgaria, atracția turiștilor români. O linie charter către Plovdiv se va deschide în această iarnă
foto: schiat
Schimbările climatice sunt considerate principalul factor care contribuie la creșterea temperaturilor în Europa. În 2024, efectele schimbărilor climatice au fost amplificate de fenomenul El Niño, care provoacă variații de presiune în Oceanul Pacific, determinând apă caldă să curgă spre est și, astfel, aducând vreme călduroasă. Deși se așteaptă ca fenomenul La Niña să preia controlul, ceea ce ar putea duce la o răcire a vremii, nu există certitudini cu privire la eficiența acestuia în salvarea stațiunilor de schi.
Meteorologii de la Met Office din Regatul Unit sugerează că La Niña ar putea genera precipitații mai abundente, ceea ce ar putea aduce ninsori mult mai dese. Acest lucru ar putea duce la un început rece al iernii, dar există incertitudini cu privire la durabilitatea acestor condiții. Un raport de trei luni publicat de Météo France a estimat doar o probabilitate de 20% ca perioada octombrie-decembrie să fie mai rece decât de obicei, comparativ cu o probabilitate de 40% ca vremea să fie mai caldă decât în mod normal.
Chiar dacă condițiile meteorologice s-ar îmbunătăți, este posibil ca pentru unele stațiuni să fie deja prea târziu. De exemplu, stațiunile Grand Puy și Alpe du Grand Serre din Franța s-au închis anul acesta din cauza pierderilor economice continue. Pasionații de sporturi pe zăpadă sunt sfătuiți să opteze pentru stațiuni de altitudine mai mare, precum Avoriaz, Tignes, Val d’Isère și Val Thorens din Franța, care sunt așteptate să se deschidă la sfârșitul lunii noiembrie.
Celor care doresc să schieze le este recomandat să viziteze stațiunile din Finlanda, cum ar fi Levi și Ruka, care s-au deschis deja la 4 octombrie, sau ghețarul Kitzsteinhorn din Zell am See, Austria, care a deschis sezonul de iarnă pe 5 octombrie. Alte stațiuni din Austria, precum Sölden, vor deschide la mijlocul lunii noiembrie, în timp ce Ischgl va începe sezonul la sfârșitul lunii noiembrie. Stațiunea Diavolezza din Elveția a deschis deja porțile pe 19 octombrie, iar Cervinia, situată la 2.050 de metri în nord-vestul Alpilor italieni, se va deschide pe 26 octombrie.
Mersul cu avionul generează emisiile cele mai mari, între 50 și 80% din emisiile totale ale industriei venind din transportul turiștilor spre și dinspre stațiuni. O alternativă ecologică mai bună este utilizarea trenurilor. De exemplu, Eurostar Snow va opera trenuri către Alpii francezi începând cu luna decembrie, iar trenul Espresso Cadore va facilita accesul la Cortina d’Ampezzo din Italia.
Te-ar mai putea interesa și: Vești bune pentru iubitorii de schi. La 1 decembrie se deschide pârtia Transalpina. Cât va costa un skipass