Sfântul Valentin 2025 în calendarul ortodox. În multe colțuri ale lumii, pe 14 februarie este celebrată Ziua Îndrăgostiților. În tradiția ortodoxă, însă, această dată nu coincide cu sărbătoarea Sfântului Valentin. În calendarul ortodox, el nu este pomenit pe 14 februarie. Alte zile sunt dedicate sfinților ocrotitori ai iubirii și căsătoriei.
Deși numele sărbătorii sugerează altceva, Ziua Îndrăgostiților nu are nicio legătură cu Sfântul Valentin. Aceasta a devenit populară în America și a fost adoptată și la noi. În calendarul ortodox, Sfântul Valentin este pomenit de mai multe ori pe an, dar niciodată pe 14 februarie. De aceea, Biserica afirmă că nu cunoaște identitatea sfântului asociat cu această dată.
Valentine’s Day 2025. Câți bani cheltuiesc românii de Ziua Îndrăgostiților
În calendarul ortodox, Sfântul Valentin este sărbătorit pe 16 februarie, alături de Sfântul Mucenic Pamfil. Mai apare și pe 30 iulie, împreună cu Sfinții Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenetos și Andronic. În sinaxarul Bisericii Ortodoxe Române sunt menționați și alți sfinți cu acest nume, dar niciunul nu este prăznuit pe 14 februarie. Sfântul Mucenic Valentina este pomenit pe 10 februarie, Sfântul Mucenic Valentin pe 24 aprilie, iar un alt Sfânt Valentin pe 24 octombrie.
În credința ortodoxă, alți sfinți, nu Sfântul Valentin, sunt considerați ocrotitori ai iubirii și căsătoriei. Sfântul Haralambie, prăznuit pe 10 februarie, este protector al familiilor și al soților. Sfântul Ioan Casian, sărbătorit pe 29 februarie (sau pe 28 în anii non-bisecți), este cinstit pentru exemplul său de dragoste și compasiune.
Deși în calendarul ortodox nu există o „Zi a Sfântului Valentin” precum cea din tradiția occidentală, Biserica oferă multe exemple de sfinți care au trăit în iubire și devotament. Ei sunt sărbătoriți pe tot parcursul anului, fiind modele de dragoste și compasiune.
Tradițiile legate de Sfântul Valentin își au originea în Roma Antică, mai exact în festivalul Lupercalia, celebrat pe 15 februarie în onoarea zeilor Juno și Pan, asociați cu fertilitatea și sexualitatea, conform crestinortodox.ro.
În această zi, fetele necăsătorite scriau scrisori de dragoste, iar băieții alegeau un mesaj dintr-o urnă. Dacă doreau să se căsătorească, trebuiau să-și manifeste interesul pentru autoarea biletului, iar multe astfel de perechi ajungeau la căsătorie.
În trecut, Ziua Sfântului Valentin era numită și Ziua Nuntașilor Păsărilor, deoarece se credea că în această zi păsările își găseau perechea pe viață. Totuși, în Legenda de Aur (1225), una dintre cele mai populare cărți despre viețile sfinților, nu există nicio referire la dragoste sau căsătorie în povestea Sfântului Valentin.
Calendar ortodox 13 februarie 2025. De aceea, dacă tu sau cineva drag a căzut pradă patimilor de tot felul ori a luat-o pe căi greșite, este recomandat ca în această zi să citești rugăciunea Sfântului Martinian.
Ortodoxe: Sf. Cuv. Martinian; Sf. Ap. şi Mc. Acvila şi Priscila; Sf. Ier. Evloghie, patriarhul Alexandriei
Sărbători Greco-catolice: Sf. cuv. Martinian
Sărbători Romano-catolice: Sf. Martinian, pustnic
Cuviosul Martinian a ales să intre la mănăstire la vârsta de 18 ani. Următorii 25 de ani din viaţă şi i-a petrecut într-o peșteră, din apropierea Cezareei Palestinei, în înfrânare și rugăciune.
Pentru că şi-a închinat viaţa lui Hristos, Dumnezeu i-a dat darul tămăduirii. A vindecat mulţi oameni prin rugăciune. Diavolul a adus asupra lui numeroase ispite pentru a-l îndepărta de viață sihăstrească. Cel mai mult l-a ispitit însă cu patimă desfrânării.
Sfântul Martinian a fost pus la mare încercare într-o noapte, când o femeie a venit în chilia sa cu intenția de a-i testa virtutea. Deși a fost aproape de a ceda ispitei, harul divin l-a salvat în ultimul moment.
Pentru a-și pedepsi trupul și a rezista tentației, sfântul și-a aprins un foc și s-a aruncat în flăcări, în semn de pocăință.
După această întâmplare, s-a retras pe o insulă pustie, unde a trăit timp de zece ani. La un moment dat, la el a venit o femeie supraviețuitoare a unui naufragiu. Temându-se să nu fie ispitit din nou, i-a lăsat acesteia hrana și adăpostul său, iar el a ales să înoate până la țărm.
Ultimii ani ai vieții și i-a petrecut pribegind din loc în loc, sfârșindu-și zilele la Atena, unde și-a găsit odihna veșnică. Povestea sa rămâne un exemplu de sacrificiu și tărie spirituală, potrivit crestinortodox.ro
Alegând a petrece în muntele nepătimirii, cuvioase, te-ai dat înclinărilor tale celor către Dumnezeu, ziua şi noaptea, prin postire, preaînţeleptule şi prin înfrânare şi rugăciune.
Luminător al Bisericii te-a arătat Hristos pe tine, mărite ca să luminezi cu faptele bune, părinte, adunările credincioşilor şi să alungi negura sufletelor cea de multe feluri.
Ridicând mâinile Tale cele Dumnezeieşti, cu care ai ţinut pe Ziditorul, Cel Ce S-a Întrupat din bunătate, Preasfântă Fecioară, roagă pe Hristos să ne izbăvească de ispite, să ne ferească de rele și să ne lumineze mințile în luarea deciziilor, noi, cei ce te lăudăm cu dragoste şi strigăm ţie:
Slavă Celui Ce a locuit întru tine; Slavă Celui Ce S-a Născut din tine; Slavă Celui Ce ne-a slobozit pe noi, prin Naşterea ta. Amin!