Singurul oraș din lume unde nu există bani și are un scop foarte bine definit, și anume existența unui loc în lume unde oamenii să trăiască împreună, indiferent de care e naționalitatea lor. Fondatoarea orașului și-a dorit ca “locuitorii să fie animaţi de aspiraţii sincere, bărbaţi şi femei, să trăiască în calitate de cetăţeni ai lumii.
Să înveţe să trăiască în pace, într-o perfectă armonie, fără politică, fără bani, fără religii şi naţionalităţi, îngrijindu-se de nevoile spiritului, de progres, de aspiraţii, supunându-se unei singure autorităţi, adevărul.”
În Auroville se află, în prezent, peste 2.300 de locuitori care provin din 50 de țări. În anul 2014, în oraș trăiau 900 de bărbaţi, 880 de femei şi 534 de minori.
Matrimandir (Casa Mamei), se află în centru, iar fondatoarea orașului o consideră “sufletul” acestuia. Zona are un amfiteatru unde e amplasată o urnă a umanității, grădini spectaculoase, dar și un lac consturit oentru a conferi o atmosferă de liniște și calm.
Printre alte construcții importante se numără Bharat Niwas (Casa Indiei), o clădire dedicată culturii orașului, acolo unde există amfiteatre, biliotecă și cinema. Există, de altfel, și un “Laborator al limbilor”, unde se studiază diverse limbi.
“Bucătăria solară” este un restaurant pentru localnici, dar și pentru vizitatori, la fel ca “New Creation Corner”. “Visitors Center” este un edificiu destinat găzduirii vizitatorilor. Acolo se află un amfiteatru, bibliotecă și săli de spectacole, notează click.ro.
Orașul Auroville este organizat în 35 de domenii de muncă, cum ar fi agricultură, educație, sănătate, informatică sau artizanat. Echipele de Cercetare Științifică (CSR) se preocupă mereu de energiile regenerabile, precum și de reciclarea și purificarea apei.
Acestea verifică, totodată, construcțiile ecologice, dar și de mașinile electrice sau hibride. Clădirile din Auroville sunt construite cât se poate de ecologic. Sunt 16 ferme de la care locuitorii se aprovizionează cu mâncare.