Potrivit OUG 99/2000, atunci când temperatura depășește 37 de grade Celsius, toți angajatorii trebuie să asigure o serie de condiți esențiale la locul de muncă. În cazul în care acestea nu pot fi asigurate, angajații au dreptul de a cere oprirea programului de lucru, notează stiripesurse.ro.
În perioadele cu temperaturi extrem de ridicate, potrivit art. 1, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale:
Pentru ameliorarea condițiilor de muncă
Citește și: Românii muncesc mai puțin decât toți angajații din UE. Durata vieţii profesionale a fost de 36,5 ani în 2022 în UE. Raport EurostatPentru menținerea stării de sănătate a angajaților
Potrivit art. 6, programul de muncă poate fi întrerupt în următoarele condiții:
Articolul 6
(1) Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute la art. 4 şi 5 vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri:
a) reducerea duratei zilei de lucru;
b) eşalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: până la ora 11,00 şi după ora 17,00, în cazurile prevăzute la art. 4;
c) întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.
(2) Măsurile prevăzute la alin. (1) se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv.
(3) Perioadele de reducere a duratei zilei de lucru, de eşalonare a zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a lucrului se vor stabili o dată cu măsurile prevăzute la alin. (1).
(4) În unităţile finanţate din fonduri bugetare sau extrabugetare măsurile prevăzute la alin. (1) vor fi stabilite, după caz, de ordonatorul de credite sau de conducătorul unităţii.