Se pare că rușii o duc bine în pofida faptului că multe companii au părăsit țara din cauza războiului pe care Putin l-a pornit în Ucraina. Aceștia se aprovizionează cu ușurință cu haine, sucuri și mobilă, pe care le importă chiar de la cei mai mari dușmani – Marea Britanie sau Polonia, scrie stirileprotv.ro.
Camioane pline cu Coca-Cola trec graniţa spre Rusia, turiştii ruşi se întorc din străinătate cu bagaje pline cu haine de la Zara iar platformele online oferă mobilă IKEA, astfel că în ciuda faptului că mărcile occidentale au părăsit Federația, produsele acestora sunt în continuare ușor accesibile ruşilor.
Companiile din Europa, America de Nord sau Japonia au plecat din Rusia în urmă cu aproximativ un an, însă acest lucru nu pare să aibă un impact major asupra conumatorilor, chiar dacă timpul de aşteptare a crescut până la livrare iar unele produse s-au scumpit.
Mai citește și: IMPORTANT! Facturile la energie și gaze vor fi modificate, noi obligații pentru consumatori! Iată schimbările făcute de ANRE
Principala soluție a fost modificarea rutei de livrare, însă produsele sunt în continuare ușor de găsit atât în mediul online, pe diverse platforme, cât şi în magazine. Consumatorii ruşi trebuie doar să ştie unde să se uite.
Unul dintre exemple este cunoscutul lanţ de magazine Zara, care a pus lacătele pe cele 502 magazine din Federația Rusă ca urmare a invadării Ucrainei şi, ulterior le-a vândut către firma Daher Group din Emiratele Arabe Unite.
Cei de la Reuters au vorbit cu Albina, o femeie de 32 de ani care vara trecută plecase cu o valiză goală către Minsk, în Belarus, de unde s-a întors a doua zi cu haine în valoare de 33.000 de ruble, echivalentul a 442 de dolari, de la magazinele Zara, Bershka şi Massimo Dutti pentru ea şi prietenii acesteia. Rusoaică spune că a cumpărat și haine de la Paris şi Dubai, iar pentru asta a folosit o reţea de comercianţi online.
„Sunt pagini pe Instagram sau Telegram, sunt fete pe care le ştiu care trăiesc în Europa sau la Istanbul sau Dubai. Ele strâng comenzile, de exemplu în Istanbul, şi adaugă un comision de 15%-30%, apoi le livrează aici şi tu plăteşti pentru livrare”, a spus ea.
Te-ar mai putea interesa și: România nu face economie la energie. Penultimul loc din UE este ocupat de țara noastră. Vecinii bulgari pe primul loc