- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

SONDAJ: 41% dintre români rămân fără bani cu o săptămână înainte de salariu. Cel mai puţin se plâng bucureştenii cu studii înalte

23 Mar, 22:09 • stefan.vlad
Potrivit unui sondaj realizat recent, patru din zece români nu se descurcă din venit, indiferent că este salariu sau pensie, de la o lună la alta. Cel mai puţin se plâng bucureştenii cu studii înalte. Burlacii din provincie spun, însă, că se descurcă destul de greu şi trebuie să taie distracţiile de pe listă ca să aibă bani pentru facturi şi rate.
SONDAJ: 41% dintre români rămân fără bani cu o săptămână înainte de salariu. Cel mai puţin se plâng bucureştenii cu studii înalte

SONDAJ. 41% dintre cei care au răspuns întrebărilor spun că rămân fără bani cam cu o săptămână înainte de următorul salariu. Un român din 10 se plânge că nu îi ajung veniturile nici pentru mâncare. Aceeaşi proporţie rămâne în urmă şi cu facturile. Asta se întâmplă în condiţiile în care aproape 2 din 3 respondenţi mai au, pe lângă toate cheltuielile, şi grjia ratelor bancare. Aşă că, la final de lună, când trag linia veniturilor şi cheltuielilor, 7 din 10 români observă că nu le mai rămâne niciun leu de economist. Lipsa banilor este o problemă acută și, completată de teama că prețurile vor continua să crească, duce la o stare de spirit negativă şi la multă frustrare, spune Alexandra Marin, reporter Observator.

SONDAJ: „70% dintre cei cu facultate reuşesc să se descurce cu banii

90% dintre ei se aşteaptă să mai vină un val de scumpiri. Doar în Bucureşti, vorbim de majoritate, oamenii spun că le ajung banii de la o lună la alta. În rest, în Muntenia, Transilvania şi Moldova, majoritatea e fix la extrema cealaltă. 70% dintre cei cu facultate au spus că reuşesc să se descurce cu banii de la o lună la alta, ceea ce subliniază din nou nevoia de educaţie. Trebuie să pună pe hârtie ce îşi doresc, ce trebuie şi câţi bani au

, explică Ioana Erdei, coordonator Income Magazine.

Ca să le ajungă banii, românii sunt dispuşi să renunţe să mai cumpere haine sau încălţăminte, dacă nu au neapărat nevoie, şi mai amână vacanţele. Trebuie să ai nişte priorităţi şi să renunţi la multe altele, pe care înainte ţi le puteai permite”, crede un bucureştean. „La salariul care e acum, dacă mai ai şi chirie şi vrei să mănânci, nu cred că poţi. Trebuie să alegi, ori mănânci, ori stai în chirie, ca student”, spune un tânăr. „În ultimele luni nu prea (n.r. economisesc), mereu a apărut o regularizare, ceva, mărturiseşte o femeie.

Sondajul a arătat şi că bărbaţii cu posibilităţi materiale se gândesc mai mult la investiţii, iar femeile – la nevoile lor sau ale familiei.

Citește și: Sondaj ANIS: Mai mult de jumătate din companiile IT se aşteaptă la creşterea afacerilor şi a numărului de angajaţi

Salariul net cu care o femeie din România ar fi fericită

Una din trei românce ar fi fericită cu un salariu net lunar de cel puţin 1.000 de euro, iar aproape o treime (32%) consideră că pragul de venit personal net lunar de la care s-ar simţi fericite este de cel puţin 2.000 de euro net.

Aplicaţia financiară Revolut și compania Dynata, au făcut un sondaj și au vrut să afle care este percepţia româncelor despre veniturile dezirabile şi contribuţia fintech la eliminarea disparităţilor de gen.

Rezultatele sondajului au arătat că femeile consideră mai mult ca bărbaţii că fericirea adusă de un salariu mare este importantă, 33% dintre ele plasând pragul auto-împlinirii personale aduse de un venit net lunar în intervalul 3.000 – 10.000 euro, faţă de 31% în cazul bărbaţilor.

Acelaşi studiu a arătat că, în 2022, 40% dintre femei au beneficiat de o creştere de salariu (egală, superioară sau inferioară inflaţiei), faţă de 49% dintre bărbaţi.

Pe de altă parte, 21% dintre respondente nu cred că li se va mări salariul nici în 2023, un procent superior atât mediei la nivel naţional (18%), cât şi celui înregistrat în rândul bărbaţilor.

Aceste rezultate pot fi puse într-un context mai larg, cel al inegalităţilor de gen de natură economică şi financiară şi al evoluţiei acesteia, în timpul pandemiei de COVID-19 şi în ultimele luni, marcate de creşterea costului vieţii, precizează sursa citată.

„Din cauza transformărilor suferite la nivel global de societate din cauza pandemiei de COVID-19 şi a creşterii costului vieţii, peste 64 de milioane de femei şi-au pierdut locurile de muncă, ceea ce s-ar traduce într-o pierdere globală de 800 de miliarde de dolari la nivelul veniturilor individuale, potrivit OXFAM . Totodată, de două ori mai multe tinere şi-au pierdut locurile de muncă, în comparaţie cu bărbaţii”, conform aceleiaşi surse.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...