- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Speli fructele cu apă și crezi că ai scăpat de pesticide? Care este, de fapt, adevărul

31 Aug, 22:38 • Preda Silvia
Contaminarea fructelor și legumelor cu cele mai periculoase pesticide a crescut în ultimii ani. Cum scăpăm de ele?
Speli fructele cu apă și crezi că ai scăpat de pesticide? Care este, de fapt, adevărul

Nivelul pesticidelor periculoase din alimente a crescut în ultimul timp. Un nou studiu dezvăluie dacă apa elimină cu adevărat pesticidele de pe fructe, arată playtech.ro.

Cercetătorii implicați în acest studiu vorbesc despre gradul ridicat de contaminare cu pesticide și studiul publicat recent în revista Nano Letters a Societății Americane de Chimie arată care este de fapt adevărul despre eficiența spălării fructelor cu apă potabilă.

Cum scăpăm de pesticide?

Potrivit cercetării, pesticidele folosite în agricultură pot pătrunde adânc în fructe și legume. Sunt dificil de îndepărtat, transmit specialiștii. Astfel, metodele clasice de curățare a fructelor, cum ar fi spălarea cu apă, nu sunt suficiente pentru a elimina reziduurile de pesticide.

Citește și: Căpșuni cu pesticide în piețele din România. Ce au dezvăluit controalele făcute de Ministerul Agriculturii

Prin analiza imagistică a unui măr, cercetătorii au demonstrat că pesticidele pătrund în coajă și chiar în pulpa fructului. „Operațiunile tradiționale de curățare a fructelor nu pot elimina în totalitate pesticidele”, se arată în lucrarea cercetătorilor.

Cercetarea arată că peelingul poate elimina în mod eficient aproape toate reziduurile de pesticide, în contrast cu practica frecventă de spălare”, a explicat Dongdong Ye, profesor la Școala de Materiale și Chimie din China, Universitatea Agricolă Anhui.

Ce fructe și legume sunt stropite cu pesticide

Atenție! Studiul arată că îndepărtarea cojii de măr, împreună cu o parte din stratul de pulpă, poate reduce contaminarea cu pesticide.

Unele legume din serele din România conţin niveluri ridicate de pesticide

Suntem în plin sezon de comercializare a legumelor și fructelor românești. Monitorizarea continuă a reziduurilor de pesticide este esențială pentru a asigura că produsele care ajung pe mesele consumatorilor sunt sigure pentru consum, transmit oficialii.

Analizele efectuate asupra a peste 1.300 de probe de legume din România au arătat că peste 40% dintre acestea conțin urme de pesticide.

Cele mai afectate sunt mărarul, salata și roșiile, cu procente alarmante de 67% și respectiv 64% dintre probe prezentând prezența pesticidelor. De asemenea, se constată că în unele cazuri, cantitățile de pesticide detectate au fost mult peste nivelul maxim admis, constituind un pericol real pentru sănătatea consumatorilor.

Vezi  și: Alertă alimentară de ultim moment în România! Mai bine de 50% din alimente și băuturi conțin resturi de pesticide