Spotify a şters zeci de mii de melodii care aparţineau companiei de AI Boomy, iar plângerea a venit din partea Universal Music, care a susţinut că a detectat „activitate suspicioasă” în jurul melodiilor respective.
Spotify a verificat situaţia şi a ajuns la concluzia că datele de audienţă ale acestor melodii au fost umflate cu ajutorul boţilor. Cu alte cuvinte, numărul de audiţii era mai mare decât cel real.
Motivul manipulării datelor de audienţă este simplu – Spotify plăteşte deţinătorii drepturilor în funcţie de numărul de audiţii înregistrat de fiecare cântec în parte.
După progresele făcute în ultimii ani, inteligenţa artificială a devenit motiv de discordie şi în industria muzicală, existând deja un precedent care a speriat casele de producţie.
Luna trecută, pe platformele de streaming a apărut şi s-a viralizat rapid o melodie generată de AI, care avea vocile lui Drake şi The Weeknd. Tot la cererea Universal Music, care reprezintă ambii artişti, melodia a fost scoasă atât de pe Spotify, cât şi de pe Apple Music.
Se câștigă foarte ușor bani din inteligența artificială, iar ChatGPT are o cerere destul de mare pentru oameni care să „antreneze” aceste soluții, astfel încât răspunsurile lor să fie relevante.
CNBC a vorbit cu un astfel de angajat, care ocupă poziția de trainer de inteligență artificială (artificial intelligence trainer), pentru a afla cât se câștigă în această poziție.
Alexej Savreux are 34 de ani, este din Kansas City și ocupă poziția de trainer de inteligență artificială. Înainte să ajungă aici, el a îndeplinit și alte funcții, precum bucătar, gunoier sau sunetist.
El, pe lângă mulți ani oameni care se ocupă cu antrenarea inteligenței artificiale, precum ChatGPT, trebuie să analizeze datele în așa fel încât să genereze imagini sau texte relevante pe baza cererilor pe care le primesc.
Alexey Savreux a precizat că primește de la 15 dolari pe oră, fără alte beneficii. Suma este mult mai mare față de cele pe care OpenAI le-ar fi plătit în trecut unei firme care angaja oameni pentru același post și îi plăteau cu 2 dolari pe ora, potrivit presei internaționale.
ChatGPT nu a fost atât de convingător în toate statele în care a fost folosit și a întâmpinat mai multe probleme. Italia a decis să blocheze pentru câteva săptămâni platforma, deoarece încălca legislația privind datele personale. (Citeşte AICI mai multe detalii)