- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Staţiunile balneare, din ce în ce mai atractive pentru români. Ce documente îţi trebuie pentru a beneficia de o vacanţă „la băi”

30 May, 23:40 • Russo George
De-a lungul timpului, tratamentele balneare au devenit o alternativă eficientă pentru tratarea anumitor afecțiuni. Stațiunile balneare, cunoscute pentru apele lor termale, sunt foarte căutate. Printre cele mai populare stațiuni se numără Băile Felix, Băile Tușnad, Băile Germisara Geoagiu Băi, Târgu Ocna, Vatra Dornei și Băile Neptun Herculane.
Staţiunile balneare, din ce în ce mai atractive pentru români. Ce documente îţi trebuie pentru a beneficia de o vacanţă la băi

În fiecare an, pentru mulți angajați cotizanți la sistemul de sănătate și pensionari, tratamentele balneare au devenit o rutină. Biletele pentru aceste tratamente sunt decontate de stat, iar pentru 2024, Guvernul României a aprobat creșterea numărului de bilete disponibile atât pentru pensionari, cât și pentru angajați. Numărul beneficiarilor a ajuns la 6400 de persoane cu diverse afecțiuni.

Pentru a obține un bilet de tratament, este necesară depunerea unei cereri tip, ideal la începutul anului, potrivit Fanatik. Cererea trebuie precedată de o vizită la medicul de familie sau specialist, care va furniza diagnosticul și indicațiile de tratament. Medicul va recomanda, de asemenea, stațiunea potrivită pentru tratament și va elibera un bilet de trimitere.

Este recomandat să faceți una sau două copii ale biletului de trimitere. Alte documente necesare includ dovada salariului sau talonul de pensie și o declarație pe propria răspundere că nu realizați alte venituri din pensie.

Numărul de bilete și durata sejurului

Conform informațiilor de pe site-ul oficial al Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), angajații și pensionarii cu probleme locomotorii pot obține gratuit un bilet de trimitere

pe an. Durata unui sejur într-o stațiune balneară pentru tratament este de 16 zile, dintre care 12 zile sunt dedicate procedurilor medicale. Este important de reținut că un singur bilet se poate oferi pe an pentru a beneficia de toate procedurile necesare.

Criteriile de acordare a biletelor în staţiunile balneare

Potrivit CNPP, „ordinea de ierarhizare a cererilor prin care se solicită bilete de tratament balnear este dată de ordinea descrescătoare a punctajelor aferente fiecărei cereri. Punctajul aferent fiecărei cereri este obţinut prin însumarea punctajelor acordate pentru fiecare criteriu în parte raportat la numărul de criterii prevăzut pentru categoria respectivă.

Dacă, în urma calculării punctajului în aplicaţia SPA, mai multe cereri au acelaşi punctaj, ele se ordonează descrescător după punctajul primit conform numărului de bilete de care a beneficiat în ultimii 2 ani.

Dacă, după această etapă, mai multe cereri au acelaşi punctaj pentru criteriul 1, atunci ele se ordonează crescător după venit. Dacă şi după parcurgerea acestor două etape se identifică cereri cu acelaşi punctaj final, atunci persoanele se ordonează după numărul cererii, având prioritate cererea cu numărul cel mai mic”.

Citeşte şi: Cât te costă să mergi la ștrand în București în 2024. Cele mai bune prețuri pentru românii care vor să se relaxeze la piscină