Datele oficiale transmise de Institutul Național de Statistică arată că turismul montan în România a crescut simțitor în ultimii ani. De la nici 1.000 de structuri de cazare, la momentul actual există peste 3.500. Buşteniul şi Branul sunt unele dintre cele mai populare staţiuni montane din România, statut care aduce cu sine şi un număr impresionant de turişti care sosesc pentru a se caza aici.
Citește și: S-a deschis sezonul de schi la Poiana Braşov. Noile tarife şi facilităţile anunţate de Consiliului Local
Ultimele date INS arată că unitățile de cazare din zona montană s-au înmulțit de patru ori în ultimii 15 ani. Nu doar numărul acestora a crescut, ci și încasările la bugetul statului român de pe taxe și impozite.
Având în vedere cât de scump este să îți petreci vacanța la munte în România, și dările la stat ar trebui să fie pe măsură. În Poiana Brașov, de exemplu, gradul de ocupare este deja peste limită. Aici prețurile pornesc de la 700 de euro.
În ciuda salariilor sub medie și a prețurilor exorbitante ale pachetelor de Crăciun, care sunt cuprinse între 500 și 700 de euro de persoană, hotelurile din Poiana Brașov sunt ocupate în proporție de 80%. Tarifele, deși sunt destul de mari, hotelierii explică de ce acestea sunt într-o continuă creștere. Costurile ridicate se datorează și activităților pe care hotelierii le pregătesc turiștilor, dar și pachetelor care sunt alese după diferite preferințe.
„Le asigurăm oaspeţilor show-uri, atât culinare, cât şi cu artişti din ţară şi din străinătate. Un pachet cu demipensiune de patru nopţi, iar în ziua de Crăciun, avem şi un brunh tradiţional”, a declarat reprezentantul unui hotel, potrivit Antena 3.