- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Statul răsplătește vaccinații! Măsuri urgente pentru a compensa procesul împotriva companiilor farmaceutice în această țară

28 Oct, 15:07 • Bugiu ⁠Ana Maria
Ministerul Sănătății din Marea Britanie a lansat un program de indemnizații pentru persoanele vaccinate cu AstraZeneca care au suferit efecte secundare grave, în urma numeroaselor plângeri din partea cetățenilor. Cei afectați vor putea solicita despăgubiri de până la 120.000 de lire sterline, în timp ce AstraZeneca a recunoscut că vaccinul poate provoca, în cazuri rare, efecte secundare severe, precum cheaguri de sânge.
Statul răsplătește vaccinații! Măsuri urgente pentru a compensa procesul împotriva companiilor farmaceutice în această țară

În Marea Britanie, Ministerul Sănătății a decis să implementeze un program de indemnizații destinat persoanelor vaccinate cu AstraZeneca, în urma plângerilor tot mai frecvente privind efectele secundare grave ale vaccinului. Măsura vine ca o reacție la numeroasele reclamații din partea cetățenilor care au suferit afecțiuni, inclusiv handicapuri, după ce au primit una sau mai multe doze de vaccin anti-COVID, potrivit bugetul.ro.

Te-ar mai putea interesa și: Teama de ace nu mai e o problemă! Vaccinul antigripal nazal este gratuit pentru români!

foto: vaccin

Statul răsplătește vaccinații! Măsuri urgente pentru a compensa procesul împotriva companiilor farmaceutice în această țară

Programul, denumit Vaccine Damage Payment Scheme (VDPS), va oferi sprijin financiar celor afectați. Wes Streeting, ministrul sănătății, a subliniat importanța creării acestui program, care va fi finanțat de Guvern, în contextul în care tot mai multe persoane au solicitat despăgubiri, iar unii au inițiat acțiuni în justiție împotriva AstraZeneca pentru daunele suferite.

Compania farmaceutică AstraZeneca a fost acuzată de pacienți, unii dintre ei având rude care au decedat după vaccinare sau care au dezvoltat probleme serioase de sănătate. În fața acestor acuzații, AstraZeneca a recunoscut că, în „cazuri foarte rare”, vaccinul poate provoca efecte secundare severe, cum ar fi cheaguri de sânge și un număr scăzut de trombocite.

Până în prezent, peste 15.000 de persoane vaccinate au depus cereri pentru despăgubiri prin intermediul VDPS, însă doar 188 dintre acestea au fost acceptate pentru plată. Cei care vor fi eligibili vor primi o indemnizație de 120.000 de lire sterline, care se va aplica atât pentru persoanele afectate direct, cât și pentru familiile celor care au decedat din cauza efectelor secundare ale vaccinului.

Printre afecțiunile identificate la persoanele vaccinate cu AstraZeneca se numără:

  • accident vascular cerebral;
  • atac de cord;
  • cheaguri de sânge periculoase;
  • inflamația măduvei spinării;
  • umflarea excesivă a membrului vaccinat;
  • paralizia facială

Deși reclamațiile s-au concentrat în principal pe vaccinul AstraZeneca, există și un număr mai mic de plângeri din partea celor vaccinați cu Pfizer sau Moderna.

Te-ar mai putea interesa și: Anunțul oficial despre vaccinarea obligatorie în România. Șefa CNAS: „Acesta este mesajul pe care am intenţionat să îl transmit”