Studiul efectuat de o echipă de cercetători ai prestigioasei Universităţi James Cook din Australia a scos la lumină faptul că, în contextul schimbărilor climatice din ce în ce mai accelerate, numărul insectelor ar putea scădea dramatic, ceea ce ar avea efecte devastatoare asupra viitorului omenirii.
William Laurance, coautor al studiului, a explicat că biosfera s-a încălzit deja cu aproximativ 1,1 grade Celsius comparativ cu începuturile industrializării, iar potrivit estimărilor, biosfera se va încălzi cu încă 2-5 grade Celsius până în 2100, cu excepţia cazului în care emisiile de gaze cu efect de seră vor fi reduse în mod semnificativ.
Potrivit explicaţiilor lui Laurance, insectele sunt mult mai sensibile la schimbările climatice decât alte vietăţi mai mari, fiind mult mai afectate prin prisma dimensiunilor mici şi prin incapacitatea de aşi regla temperatura corporală.
„Un număr tot mai mare de dovezi indică faptul că multe populaţii de insecte sunt în declin rapid în numeroase locuri. Aceste declinuri sunt profund îngrijorătoare, termeni precum o „apocalipsă a insectelor” emergentă fiind din ce în ce mai utilizaţi de media şi chiar de unii oameni de ştiinţă pentru a descrie acest fenomen”, a spus Laurance, potrivit Economica.net.
„Pierderea insectelor îşi croieşte drum în sus în lanţul trofic şi ar putea să joace deja un rol important în declinul pe scară largă al consumatorilor lor, cum ar fi păsările care se hrănesc cu insecte în mediile temperate”, a precizat cercetătorul.
„Insectele sunt elemente importante ale biodiversităţii şi oferă servicii extinse mediului înconjurător – precum polenizarea, combaterea dăunătorilor şi reciclarea nutrienţilor – toate acestea fiind benefice pentru alte vieţuitoare, inclusiv pentru oameni”, a mai spus Laurance.
Studiul a constatat că schimbările climatice au amplificat efectele altor factori care ameninţă populaţiile de insecte, cum ar fi poluarea, pierderea habitatului şi prădătorii.
„Este esenţial să gestionăm şi să restabilim habitatele care le fac cât mai „rezistente la climă” şi să le permitem insectelor să îşi găsească refugii în care pot depăşi fenomenele climatice extreme”, a adăugat el.
„Dovezile sunt clare şi frapante. Trebuie să acţionăm acum pentru a minimiza impactul asupra populaţiilor de insecte – ştim cum s-o facem, însă procesul de luare a deciziilor şi finanţarea necesară continuă să fie trecute cu vederea”, a declarat William Laurance.