- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Studiul care dezvăluie lucrurile pe care le au în comun melcii cu vampirii. Tu reușești să-ți dai seama despre ce este vorba?

27 Jul, 21:01 • Bocioacă Bianca
V-ați gândit vreodată că melcii și vampirii ar putea avea câteva lucruri în comun? Un studiu recent a arătat că aceste două „specii” au mai multe în comun decât ne-am putea imagina.
Studiul care dezvăluie lucrurile pe care le au în comun melcii cu vampirii. Tu reușești să-ți dai seama despre ce este vorba?

La prima vedere, melcii și vampirii par complet diferiți, dar cercetările au scos la iveală două trăsături comune. Un studiu australian publicat miercuri de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) a dezvăluit aceste similitudini neașteptate.

Studiul a fost realizat pentru a oferi fermierilor australieni noi metode și tehnici pentru combaterea melcilor dăunători și pentru a reduce impactul asupra culturilor agricole, scoțând la iveală câteva caracteristici neobișnuite ale moluștelor.

Citește și: Apariție spectaculoasă în București. Care este animalul exotic care se plimbă prin parcurile din capitală

Ce au în comun melcii și vampirii

Programul de cercetare, parte a Grains Research and Development Corporation (GRDC), a arătat că melcii și vampirii au câteva trăsături comune. În urma cercetărilor, s-a descoperit că melcii invazivi sunt repulsați de usturoi, similar cu vampirii, care sunt bine cunoscuți pentru aversiunea lor față de acest condiment. De asemenea, s-a observat că melcii sunt atrași de culoarea roșie, contrar așteptărilor oamenilor de știință care credeau că gasteropodele nu pot distinge culorile.

Valerie Caron, cercetător principal la CSIRO, a declarat că atracția melcilor pentru culoarea roșie a fost o surpriză. Echipa de cercetători și-a concentrat atenția pe utilizarea culorii roșii pentru a atrage melcii invazivi, în vederea prinderii și eliminării lor, și pe folosirea repelenților precum usturoiul pentru protejarea culturilor.

„Usturoiul s-a dovedit cel mai eficient pentru a împiedica melcii să ajungă la sursele de hrană, în condiţii de laborator. Barierele cu cafea au oferit doar o protecţie limitată, în special până la 24 de ore, după care unii dintre melci chiar au mâncat zaţul de cafea”, a declarat Valerie Caron, citată de Cancan.ro.

Citește și: Amenda este de 5.000 de lei dacă tai această plantă! A ajuns să fie pe cale de dispariție

Studiul a fost realizat pentru a ajuta fermierii să combată melcii dăunători, care provoacă anual pagube de 170 de milioane de dolari australieni prin contaminarea culturilor de cereale și leguminoase.