La prima vedere, melcii și vampirii par complet diferiți, dar cercetările au scos la iveală două trăsături comune. Un studiu australian publicat miercuri de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) a dezvăluit aceste similitudini neașteptate.
Studiul a fost realizat pentru a oferi fermierilor australieni noi metode și tehnici pentru combaterea melcilor dăunători și pentru a reduce impactul asupra culturilor agricole, scoțând la iveală câteva caracteristici neobișnuite ale moluștelor.
Citește și: Apariție spectaculoasă în București. Care este animalul exotic care se plimbă prin parcurile din capitală
Programul de cercetare, parte a Grains Research and Development Corporation (GRDC), a arătat că melcii și vampirii au câteva trăsături comune. În urma cercetărilor, s-a descoperit că melcii invazivi sunt repulsați de usturoi, similar cu vampirii, care sunt bine cunoscuți pentru aversiunea lor față de acest condiment. De asemenea, s-a observat că melcii sunt atrași de culoarea roșie, contrar așteptărilor oamenilor de știință care credeau că gasteropodele nu pot distinge culorile.
Valerie Caron, cercetător principal la CSIRO, a declarat că atracția melcilor pentru culoarea roșie a fost o surpriză. Echipa de cercetători și-a concentrat atenția pe utilizarea culorii roșii pentru a atrage melcii invazivi, în vederea prinderii și eliminării lor, și pe folosirea repelenților precum usturoiul pentru protejarea culturilor.
„Usturoiul s-a dovedit cel mai eficient pentru a împiedica melcii să ajungă la sursele de hrană, în condiţii de laborator. Barierele cu cafea au oferit doar o protecţie limitată, în special până la 24 de ore, după care unii dintre melci chiar au mâncat zaţul de cafea”, a declarat Valerie Caron, citată de Cancan.ro.
Citește și: Amenda este de 5.000 de lei dacă tai această plantă! A ajuns să fie pe cale de dispariție
Studiul a fost realizat pentru a ajuta fermierii să combată melcii dăunători, care provoacă anual pagube de 170 de milioane de dolari australieni prin contaminarea culturilor de cereale și leguminoase.