„În data de 16 octombrie, așa cum a fost anunțat de către APIA și de către Ministerul Agriculturii, vom demara plata avansului, avans care se va finaliza la data de 30 noiembrie. Comisia Europeană a aprobat, pentru anul de cerere 2024, ca plata avansului pentru plățile directe, tot ce este din FEGA să se acorde în proporție de 70%, iar acele măsuri pe care APIA le are delegate de la AFIR, în proporție de 85%”, a declarat Adrian Pintea în cadrul emisiunii „Agricultura la Raport”.
Secretarul de stat a subliniat că plățile vor fi realizate fără întârzieri semnificative, datorită fondurilor deja disponibile în conturile Ministerului Agriculturii.
„Ministerul Agriculturii are deja acești bani în cont. Noi am preconizat ca APIA să dea undeva la 1 miliard de euro în avans, iar în preajma datei de 16 octombrie va fi și virat în contul agenției, pentru a scurta acel decalaj între autorizarea la plată a unei cereri și plata efectivă, adică tot ce se autorizează astăzi să poată fi plătit a doua zi de către cei de la APIA”, a adăugat Adrian Pintea, la Agro TV.
După ce plățile în avans vor fi finalizate, APIA urmează să vireze alte 300-400 de milioane de euro fermierilor în luna decembrie, în cadrul plății finale.
„Undeva în jurul datei de 2 decembrie, după ziua națională, va demara și plata finală, unde vor intra toți fermierii care au depus cerere în anul 2024. Cei care au primit avans vor primi diferența, iar cei care nu au primit avans, vor lua suma integrală. Preconizez că în decembrie, fiind și o lună scurtă, se vor acorda undeva la 300-400 de milioane de euro”, a mai explicat secretarul de stat.
Adrian Pintea a precizat că suma totală care va fi plătită fermierilor în 2024 va ajunge la aproximativ 1,4 miliarde de euro, ținând cont de întreaga alocare aprobată de Comisia Europeană, care se ridică la 1,9 miliarde de euro.
„Așa că, pentru anul acesta, preconizăm să dăm undeva la 1,4 miliarde de euro, având în vedere că întreaga anvelopă acordată de către Comisia Europeană este de 1,9 miliarde de euro”, a concluzionat acesta.
Plățile efectuate de APIA sunt esențiale pentru susținerea sectorului agricol din România, în special în contextul provocărilor economice și climatice cu care fermierii se confruntă. Avansul oferit în cadrul campaniei 2024 reprezintă o gură de aer pentru agricultorii români, care depind în mare măsură de aceste subvenții pentru a-și menține activitatea și a face investiții necesare pentru culturile viitoare.
Pe lângă plățile directe din FEGA, fermierii pot beneficia și de măsurile de sprijin gestionate de APIA, în colaborare cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Aceste fonduri suplimentare sunt esențiale pentru a sprijini dezvoltarea infrastructurii agricole și modernizarea exploatațiilor agricole, contribuind la creșterea productivității și sustenabilității sectorului agricol din România.