Succesiune 2024. Suceasiunea se face la biroul notarial a cărui activitate aparține de circumscripția judecătoriei unde persoana decedată a avut ultimul domiciliu.
Citește și: Banii vin! Plățile pentru acești români se fac până în octombrie. Suma intră direct pe card!
Ce se întâmplă dacă nu faci succesiune după moartea soțului / soției sau părinților
Legislația nu prevede un termen prestabilit pentru a putea face succesiune, putând exista doar anumite dezavantaje ce vor fi implementate în sfera moștenirilor, scrie focuspress.ro.
Potrivit juriștilor, succesiunea ar trebui să se demareze într-un timp cât mai scurt. Dacă se face succesiune după doi ani de la data decesului, se vor plăti pe lângă cheltuielile notariale și un impozit de 1% din valoarea bunurilor imobile ce au aparținut persoanei decedate.
Dacă moștenitorii defunctului rămân în pasivitate și nu se adresează notarului public ori instanței de judecată în vederea dezbaterii procedurii succesorale, aceștia nu vor dobândi dreptul de proprietate asupra bunurilor mobile sau imobile ce au aparținut persoanei decedate. Adică, nu devin proprietari și nu pot efectua schimbări, deși pot folosi în continuare bunul lăsat de defunct.
De exemplu, dacă persoana decedată a fost proprietarul unui apartament sau al unei mașini, iar moștenitorii săi doresc să vândă apartamentul, respectiv mașina deținută de persoana respectivă înainte de muri, moștenitorii nu pot încheia un contract de vânzare până nu fac succesiune și obțin certificatul de proprietate.
Dovada dreptului de proprietate a moștenitorilor asupra bunurilor moștenite de la persoana decedată se face cu certificatul de moștenitor eliberat de către notarul public ori cu hotărârea judecătorească eliberată de către instanța de judecată.
Dacă un astfel de act nu a fost eliberat, moștenitorii pot folosi personal bunurile moștenite, dar nu le pot înstrăina.