- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Suma câștigată de un ospătar la mare, din bacșiș, în „seara cea mai bună”

18 Aug, 18:08 • Preda Silvia
Mulți români lasă bacșiș pe litoral. Cât câștigă un ospătar în „seara cea mai bună”
Suma câștigată de un ospătar la mare, din bacșiș, în „seara cea mai bună”

Turiștii români apreciază munca ospătarilor și lasă adesea bacșiș în restaurantele, barurile și terasele de pe litoral. Cei mai mulți le dau în general 10% peste nota de plată, scrie stirileprotv.ro.

Cel mai mult în decizia clientului de a lăsa bacșiș cântărește atitudinea ospătarului. Puțini sunt cei care se orientează după cât de gustoasă a fost mâncarea. „Dacă nu mâncăm bine, nu lăsăm”, a spus un client. Potrivit lui Mădălin Ivanciu, ospătar pe litoralul românesc, cei cu venituri mici lasă mult mai mult tips decât cei cu venituri mari.

Citește și: Bacșișul a devenit o obligație. Un român a rămas mască atunci când a văzut nota de plată: „Ce se întâmplă în Cluj?”

Reporter: „Cât bacșis ai primit vara aceasta?”

Mădălin Ivanciu: „O seară, o seară cea mai bună ajung la 550 de lei”.

bacșiș
bacșiș

Cât câștigă un ospătar pe litoral, din bacșiș

Conform statisticilor, în țările din Europa, între care și România, clienții lasă în medie 10% din valoarea notei de plată.

În câteva țări, cum ar fi Norvegia, Serbia, Polonia sau Austria, se lasă chiar și 15-20% din valoarea consumației, în timp ce în Danemarca sau Moldova clienții nu prea lasă bacșiș.

Și curierii români câștigă bine din bacșiș

În ultimii ani, mai ales de la începutul pandemiei de COVID-19, a crescut numărul firmelor de curierat, respectiv numărul curierilor.

Românii preferă să comande produse online de la supermarket sau din depozite și să le fie aduse acasă de către curieri, în loc să mai meargă ei cu mașina la cumpărături. Cei mai mulți lasă bacșiș.

Vezi și: Bacșișul imens primit de un ospătar român în America! Reacția lui a devenit virală pe internet: „Nu îmi vine să cred!”