Un stat puternic dezvoltat și considerat în trecut unul dintre cele mai sigure, s-a transformat în țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare rată a criminalității. În ultimii ani, situația s-a schimbat dramatic, infractorii făcând legea după bunul plac.
Citește și: Schimburile comerciale între România și Suedia au crescut cu 1,3% în 2023. Volum total de 1,5 miliarde euro
Este vorba despre Suedia, aici unde infractorii fac prăpăd, iar crimele și atacurile cu bombe au ajuns să fie foarte des întâlnite. Bandele de crimă organizată sunt în război din cauza traficului de droguri, luptând pentru teritorii. În ultimii zece ani, atacurile au arme de foc s-au triplat. Autoritățile spun că peste 60.000 de persoane au legături cu organizații criminale. De cele mai multe ori, victime sunt persoane nevinovate.
Un tânăr care a făcut parte dintr-o bandă criminală a vorbit, la Sky News, despre situația din Suedia. Și-a început activitatea infracțională la o vârstă fragedă, când avea doar 9 ani, fiind cărăuș de droguri. Tânărul a povestit că a fost martor la crime odioase. „Am văzut oameni împușcați. Am văzut oameni murind, oameni răniți, mame plângând în disperare. Am văzut cam totul, dar nu poți face nimic în legătură cu asta”, a declarat acesta pentru sursa citată.
Bărbatul spune că cei care erau dispuși să comită o crimă primeau un milion de coroane suedeze (76.000 de lire sterline). În prezent, prețurile au scăzut, deoarece foarte mulți oameni sunt „gata să ucidă”. În Suedia, oricine poate deveni criminal, chiar și copiii, iar în multe cazuri sunt înregistrate victime colaterale.
Ca exemplu, un agent de pază a fost ucis într-o sală de fitness de un adolescent pentru că acesta din urmă și-a ratat ținta pe care trebuia, de fapt, să lichideze. Un alt caz a avut loc acum câteva luni, când un vecin al membrilor unei organizații criminale a fost ucis de o bombă pusă la locuința celor vizați. De asemenea, un tânăr de 19 ani a fost împușcat în timpul unui conflict, deși nu avea nicio legătură cu bandele. Criminalul avea 15 ani.
„Cum poți să trăiești în continuare, cu așa ceva pe conștință, cu mâinile mânjite de sângele unui om? I-ai luat viața.”, a transmis sora victimei.
Creșterea ratei infracționalității din Suedia are loc și din cauza valului de migranți din ultimii ani.
Citește și: Suedia este tot mai aproape de a se declara țară nefumătoare