Elveția e țara unde chelnerii primesc salarii de lux. La un restaurant de pe lacul Zurich, un ospătar ar putea câștiga 16.500 de franci elvețieni, adică 17.250 de euro. În această sumă nu intră și bacșișurile. E, probabil, cea mai mare sumă câștigată vreodată de un angajat în domeniul ospitalității. În Elveția, salariul mediu al țării e de circa 4 mii de franci elvețieni.
Restaurantele din lanțurile Michel Péclard și Florian Weber au calculat salariile angajaților în funcție de cifra de afaceri. Ospătarii au primit 7-8% din totalul veniturilor lunare, fără TVA. Așadar, salariul mediu variază între 8.000 și 12.000 de franci elvețieni pe lună.
„Angajații noștri lucrează ca și cum compania nu ne-ar aparține nouă, ci lor”, a declarat Michel Péclard.
Afaceriștii au luat decizia aceasta fiindcă găseau foarte greu personal. Oamenii de afaceri nu au fost motivați de caritate, ci de dorința de a găsi forță de muncă pentru cele 16 unități ale lor.
Situația disperată cu lipsa de personal în domeniul ospitalității există și în țara noastră. Patronii cu afaceri în HoReCa au fost luați prin surprindere vara aceasta fiindcă 20.000 de locuri de muncă au rămas neocupate la mare. Tinerii au refuzat o mulțime de locuri de muncă din Mamaia sau Eforie, fiind nemulțumiți de câștiguri. Angajatorii le promiteau contracte de muncă cu salarii cuprinse între 2500 și 4000 de lei.
„Este foarte greu sa găsești salariați în domeniul HoReCa, mai ales după perioada pandemiei, în care foarte mulți au migrat spre alte meserii. Litoralul, în general, are o pată neagră când vine vorba de angajări pentru că cei care au activități sezoniere nu sunt fermi și constanți în angajamentele pe care le fac față de angajați si atunci sigur că asta se generalizează și e o mare problemă pentru toată lumea”, spunea Alexandru Munteanu, unul dintre managerii care operează diverse afaceri pe litoral, în plin sezon.