- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Tarife la gaze, majorate cu 24%. Dumitru Chisăliță: „Politicienii îți dau ceva gratis, iar tu plătești mai mult”

20 Aug, 10:55 • Bugiu ⁠Ana Maria
Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a afirmat că românii vor plăti luna aceasta facturi cu prețuri mai mari la gaze. Majorările ar putea atinge 24%.
Tarife la gaze, majorate cu 24%. Dumitru Chisăliță: „Politicienii îți dau ceva gratis, iar tu plătești mai mult”

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, susține că românii vor plăti, de luna aceasta, facturile cu prețuri majorate la gaze, potrivit observatornews.ro.

”Luna aceasta urmează să se achite de consumatorii de gaze noile prețuri la gaze care conțin tarifele de distribuție gaze majorate cu 24,1%, așa cum au fost aprobate de ANRE pentru cel mai mare operator de distribuție gaze naturale din România”, anunță acesta.

Această majorare vine după alte majorări stabilite de ANRE pentru aceste tarife de distribuție gaze: cu 11% în anul 2022 și cu 52,2% în anul 2023, respectiv în 3 ani am avut o dublare a tarifului de distribuție pentru acest operator.

Te-ar putea interesa și: Capacitatea de stocare de gaze naturale este aproape gata. Sebastian Burduja: „Ne vom atinge limita cu două luni înainte de termen”

foto: gaze

Tarife mari la gaze. Dumitru Chisăliță: „Politicienii îți dau ceva gratis, iar tu plătești mai mult”

Tarifele cresc atât de mult din cauza „gratuităților”, puse la dispoziție în anul 2020, prin Legea 155/2020, care modifică vechea lege a energiei electrice și a gazelor.

Dumitru Chisăliță mai spune că „românii nu s-au învățat în cei 34 de ani de la Revoluție că, atunci când politicienii îți oferă ceva gratuit, ajungi să plătești mult mai mult decât ”dacă nu ar fi gratuit”.

Mai mult, analiza realizată acum 4 ani arăta riscuri, în cazul racordării gratuite la rețeaua de distribuție a gazelor naturale.

”Analiza realizată în octombrie 2020 de Asociația Energia Inteligentă privind Politicile de creștere a gradului de conectivitate la resursele de gaze naturale pentru sectorul rezidențial arăta că racordarea gratuită la rețeaua de distribuție a gazelor naturale prezintă o serie de dezavantaje și, mai mult, chiar riscuri, mai spune acesta.

Analiza arăta că prin această lege se vor: ”Socializa costurile cu racordarea noilor consumatori la rețeaua de gaze naturale prin tariful de distribuție, încălcarea principiului eficienței economice stipulat în Legea 123/2012, generarea premiselor pentru creșterea bazinului de clienți vulnerabili și costuri suplimentare suportate de client în factura energetică”.

Te-ar putea interesa și: Scumpiri majore din iarnă la gazele naturale. Asociația Energia Inteligentă a făcut anunțul