Potrivit raportului Hurun China Rich, Zhang Yiming, fondatorul ByteDance și creatorul platformei de socializare TikTok, a fost desemnat cel mai bogat om din China, având o avere estimată la 49,3 miliarde de dolari. La vârsta de 41 de ani, Zhang a reușit să depășească nume celebre din lumea afacerilor chineze, devenind a 18-a persoană care atinge prima poziție în clasamentul celor mai bogați oameni din țară, listă care a fost publicată pentru prima dată acum 26 de ani, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Stațiunea care a pus pe jar Tik Tok-ul! Costă doar 30 de euro să ajungi în „Maldive de Europa”
foto: Tik Tok
ByteDance, compania pe care Zhang o conduce, s-a confruntat cu provocări legale în Statele Unite, dar în ciuda acestor obstacole, veniturile globale ale companiei au crescut semnificativ, cu 30% în ultimul an, ajungând la 110 miliarde de dolari. Această creștere substanțială a veniturilor a fost un factor cheie care i-a permis lui Zhang să-l depășească pe Zhong Shanshan, un magnat din domeniul apei îmbuteliate, care a scăzut pe locul doi, având o avere de 47,9 miliarde de dolari, înregistrând o pierdere de 24%.
Pe locul trei în clasamentul miliardarilor se află Pony Ma, fondatorul Tencent, iar Colin Huang, fondatorul PDD Holdings, a coborât pe locul patru, în ciuda succesului continuu al platformelor sale de comerț online, Pinduoduo și Temu. Această dinamică a clasamentului reflectă atât evoluțiile pozitive, cât și provocările cu care se confruntă diferiți antreprenori din China.
Raportul Hurun subliniază o scădere generală a numărului miliardarilor din China, cu 142 mai puțini decât anul precedent, totalizând acum 753 de miliardari. Această scădere dramatică reprezintă o reducere de peste o treime față de vârful atins în 2021. Cea mai mare parte a pierderilor de avere s-a înregistrat în sectorul imobiliar, care a avut de suferit din cauza stagnării economice și a reglementărilor stricte, în timp ce companiile de electronice de larg consum au avut o evoluție favorabilă. De exemplu, averea fondatorului Xiaomi, Lei Jun, a crescut cu cinci miliarde de dolari în acest an, demonstrând potențialul de creștere al acestui sector.
Rupert Hoogewerf, președintele Hurun Report, a comentat despre dificultățile întâmpinate de economia și piețele bursiere din China în ultimul an.
El a menționat că producătorii de panouri solare, baterii cu litiu și vehicule electrice au avut un an dificil, caracterizat printr-o concurență acerbă care a condus la un exces de ofertă și la amenințări tarifare, sporind incertitudinile. Producătorii de panouri solare, de exemplu, au experimentat o scădere a averii de până la 80% față de vârful din 2021, în timp ce cei din sectorul bateriilor și vehiculelor electrice au văzut pierderi de 50% și, respectiv, 25%.
„Economia și piețele bursiere ale Chinei au avut un an dificil. Producătorii de panouri solare, baterii cu litiu și vehicule electrice au avut un an dificil, pe măsură ce concurența s-a intensificat, ceea ce a dus la un exces de ofertă, iar amenințarea tarifelor a adăugat la incertitudini.
Producătorii de panouri solare și-au văzut averea scăzând cu până la 80% față de vârful din 2021, în timp ce în cazul producătorilor de baterii și vehicule electrice scăderea a fost de jumătate și, respectiv, un sfert”, a declarat președintele Hurun Report, Rupert Hoogewerf.
Te-ar mai putea interesa și: Joburile viitorului, din perspectiva tinerilor de astăzi. Tot mai mulți dintre ei visează la o carieră în Tik Tok sau Youtube