- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Țeapa uriașă care îi lasă pe bătrâni fără niciun leu! Ce se întâmplă dacă primești mesaj de la 1762

04 Apr, 14:00 • Cornel Ghimeșan
Atunci când vorbim de fraude online, paleta de metode la care apelează hoții este din ce în ce mai variată. De această dată, frauda primește de la un simplu mesaj SMS. Ce înseamnă dacă primești mesaj de la numărul 1762.
Țeapa uriașă care îi lasă pe bătrâni fără niciun leu! Ce se întâmplă dacă primești mesaj de la 1762

O nouă schemă frauduloasă s-a răspândit în țara noastră! Un număr semnificativ de oameni au raportat că au fost înșelați după ce au primit mesaje pe telefonul mobil de la numărul 1762. Metoda utilizată de escrocii virtuali este extrem de ingenioasă, captând imediat atenția potențialelor victime.

În creștere este numărul românilor care se plâng că au primit mesaje de la 1762, în care li se comunică că au câștigat un cadou în valoare de 400 de lei „în cinstea zilei de naștere a unei companii”. Deși nu se specifică nimic despre această presupusă companie, mesajul îi îndeamnă pe oameni să transmită codul promoțional 7737 la numărul de telefon 0312295618, pretinzând că astfel vor putea revendica premiul.

Citește și: Turismul din România ajunge la cote înalte. Primele două luni din 2024 au adus evoluții remarcabile. Lista orașelor dorite de turiști

Ce pățesc cei care primesc mesaj de la 1762

În ultimul timp, sute de plângeri au fost înregistrate de către români, după ce au primit mesaje de la numere necunoscute, în special de la 1762. Prin intermediul acestor mesaje, oamenii sunt informați că au câștigat un premiu în valoare de 400 de lei și sunt îndrumați să contacteze un alt număr de telefon pentru a-l revendica.

Practic, cei care sună la numărul 0312295618 riscă să fie înșelați să cumpere diferite produse pentru a beneficia de reducerea promisă în mesaj. De asemenea, li se solicită date personale și informații despre cardul de plată.

De fapt, acest lucru se referă la un magazin online care acționează incognito, fără să ofere detalii despre cine se află în spatele afacerii, ce companie este în cauză și cum au obținut numerele de telefon ale persoanelor pe care le contactează.

Mai mulți indivizi care au căzut pradă acestei scheme au împărtășit experiența lor pe platformele unknownphone.com și listaabonatilor.ro. Aceștia au relatat că cei care sună la acest număr de telefon pot ajunge să rămână fără bani în conturi sau să fie confruntați cu facturi mai mari.

„Periculos. Vor să atragă oamenii în capcană, trimit permanent sms, suna, cer coduri. Sper ca Politia să îi oprească”, a scris o persoană care a primit acest gen de mesaj de la numărul 1762.

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a avertizat românii despre escrocheriile online și cum se pot proteja de acestea.

„Atenție! Nu putem să credem tot ce vedem și auzim în online, având în vedere vremurile actuale. Fenomenul Deepfake a schimbat pentru totdeauna peisajul fraudelor online. Din acest motiv, echipa DNSC și-a propus ca astăzi, de Ziua Internațională a Păcălelilor, să sublinieze acest lucru printr-un exemplu concret.

Deși clipul de mai jos pare, la o primă vedere, autentic, acesta este un fals, alterat cu ajutorul tehnologiei de tip Inteligență Artificială, pentru a reda informații neveridice. La o analiză mai atentă, ies în evidență anumite semne care indică falsitatea clipului.

Directoratul nu vă va cere niciodată detaliile contului sau a cardurilor bancare, însă infractorii din online o pot face, chiar prin imaginea noastră sau a altor instituții, folosindu-se de Deepfake. Din acest motiv, vigilența în online este un aspect pe care toți utilizatorii trebuie să îl aibă în vedere.

Pentru a combate acest fenomen, echipa echipa DNSC a lansat Ghidul Deepfake, un material informativ care vă oferă toate instrumentele necesare pentru a identifica și a vă proteja de aceste falsuri care apar din ce în ce mai des în mediul online.

Ghidul poate fi accesat, descărcat și partajat de pe site-ul DNSC, prin următorul ghidul deepfake”, anunță Directoratul Național de Securitate Cibernetică – DNSC pe Facebook.

Citește și: 2000 de lei de la Guvern GRATIS pentru o categorie de români. Marcel Ciolacu anunță cine primește banii

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult
Alte articole
Câte mese să mănânci pe zi dacă ții postul de Crăciun. Mihaela Bilic, sfaturi pentru toți creștinii: „Senzația de foame este absolut normală”
Câte mese să mănânci pe zi dacă ții postul de Crăciun. Mihaela Bilic, sfaturi pentru toți creștinii: ...
Se scumpește vechimea pentru pensie. Cât vor plăti de la 1 ianuarie românii care vor să-și completeze stagiul de cotizare
Se scumpește vechimea pentru pensie. Cât vor plăti de la 1 ianuarie românii care vor să-și completeze ...
Test pentru minte: Poți găsi litera diferită? Doar cei cu atenție deosebită reușesc!
Test pentru minte: Poți găsi litera diferită? Doar cei cu atenție deosebită reușesc!
Cât a ajuns să coste o jumătate de porc la Lidl. Cântărește în jur de 40-50 de kilograme: „Produsul este ambalat în 3 cutii separate”
Cât a ajuns să coste o jumătate de porc la Lidl. Cântărește în jur de 40-50 de kilograme: „Produsul ...
Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun. Tot mai puțini români mai țin cont de ce spune tradiția creștină
Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun. Tot mai puțini români mai țin cont de ce spune ...
Lansările lunii decembrie pe Disney+: Star Wars, Singur Acasă și multe surprize de neratat
Lansările lunii decembrie pe Disney+: Star Wars, Singur Acasă și multe surprize de neratat
Alegeri prezidențiale: Elena lasconi versus Călin Georgescu. Cum arată buletinul de vot care va decide viitorul președinte al României
Alegeri prezidențiale: Elena lasconi versus Călin Georgescu. Cum arată buletinul de vot care va decide ...
Mit sau adevăr: Este bine să bei apă în timpul mesei? Ce spun experții
Mit sau adevăr: Este bine să bei apă în timpul mesei? Ce spun experții
Mare atenție, șoferi! Valoarea punctului de amendă crește substanțial din ianuarie 2025
Mare atenție, șoferi! Valoarea punctului de amendă crește substanțial din ianuarie 2025
4 tunsori bărbătești în trend și în 2025 – Secretul pentru un barbershop de succes
4 tunsori bărbătești în trend și în 2025 – Secretul pentru un barbershop de succes
Marcel Ciolacu o susține pe Elena Lasconi în turul al doilea? ui Declarația liderului PSD care aruncă alegerile prezidențiale în aer!
Marcel Ciolacu o susține pe Elena Lasconi în turul al doilea? ui Declarația liderului PSD care aruncă ...
Când este timpul să ceri ajutorul unui specialist în problemele pielii
Când este timpul să ceri ajutorul unui specialist în problemele pielii
Concediul tău ar putea fi în pericol. Ce greșeală să eviți ca să nu-ți pierzi zilele libere
Concediul tău ar putea fi în pericol. Ce greșeală să eviți ca să nu-ți pierzi zilele libere
Categoria de români care primește bani de la stat. Cererile trebuie depuse până la finalul lunii decembrie
Categoria de români care primește bani de la stat. Cererile trebuie depuse până la finalul lunii ...
Noua taxă introdusă de Austria. Cât va trebui să plătească românii care merg la târgul de Crăciun de la Viena
Noua taxă introdusă de Austria. Cât va trebui să plătească românii care merg la târgul de Crăciun ...
Care este originea expresiei ”mărul discordiei”. Mulți români o folosesc, dar puțini știu de unde vine
Care este originea expresiei ”mărul discordiei”. Mulți români o folosesc, dar puțini știu de ...
Truc magic de Sărbători. Cum trebuie să păstrezi borcanele desfăcute cu murături până la masa festivă de Crăciun şi Revelion
Truc magic de Sărbători. Cum trebuie să păstrezi borcanele desfăcute cu murături până la masa ...
Cod rutier 2025. Șase reguli pe care conducătorii auto trebuie să le respecte înainte de a porni la drum pe timp de iarnă
Cod rutier 2025. Șase reguli pe care conducătorii auto trebuie să le respecte înainte de a porni ...