Țepele de Black Friday 2024 pot fi evitate, dacă se respectă câteva sfaturi oferite de autorități. Atacatorii se folosesc mereu de context pentru a-şi perfecţiona metodele de atac, iar perioada cu cel mai mare volum de cumpărături online constituie o oportunitate perfectă de a se deghiza în furnizori de diverse servicii sau companii, pentru a atrage în capcană cumpărătorii interesaţi de promoţii şi de reduceri de preţuri.
„În perioada Black Friday, a reducerilor consistente şi una dintre cele mai aglomerate din punct de vedere al tranzacţiilor online, infractorii cibernetici recurg la site-uri false, site-uri clonă, oferte prea bune pentru a fi adevărate şi diverse metode de inginerie socială, cu scopul de a induce în eroare cumpărătorii să îşi ofere date sensibile, dar mai ales datele de card”, au transmis autorităţile.
Citește și: Cele mai bune oferte ale Apple de Black Friday 2024: iPhone-uri de top la prețuri imbatabile
Oricine vrea să facă shopping online, trebuie să fie atent la următoarele:
Site-uri false de comerţ online
Infractorii creează site-uri de cumpărături false, care imită/clonează paginile web ale magazinelor legitime, oferind preţuri incredibil de mici. Efectuaţi cumpărături doar pe site-uri sigure, cu adrese securizate (https) şi informaţii de contact verificate. U
Phishing prin mesaje sau emailuri false
Cetăţenii pot primi emailuri sau mesaje tematice de Black Friday prin care se solicită să acceseze link-uri maliţioase sub pretextul unor oferte exclusive sau premii. Aceste link-uri pot duce la pagini de phishing care colectează informaţii financiare.
Evitaţi țepele și nu dați click pe link-uri care provin din surse necunoscute şi verificaţi adresa expeditorului. Magazinele nu cer informaţii sensibile prin email sau SMS.
Produse contrafăcute
Unele magazine oferă produse contrafăcute la preţuri mari, pretinzând că sunt originale. Cumpăraţi doar de la vânzători de încredere şi evitaţi preţurile mult prea mici pentru produse de lux.
Fraude promovate prin anunţuri pe reţelele sociale
Reclamele de pe reţelele sociale cu anunţuri frauduloase care promit reduceri incredibile sunt tot mai frecvente şi pot redirecţiona/conduce către site-uri false/nesigure care colectează informaţii personale şi de plată.
Dacă o ofertă pare prea bună şi prea ieftină, atunci riscul de fraudă este foarte mare. Verifică legitimitatea magazinului şi a ofertei prin compararea preţurilor şi recenziilor, dar nu vă lăsaţi influenţaţi doar de recenziile de pe social media, în mod special de acolo unde ai găsit şi „oferta” promovată, pentu a evita țepele.
Metode de plată nesigure
Unele site-uri cer detalii de plată fără a avea măsuri de securitate adecvate. Folosiţi metode de plată sigure, cum ar fi carduri cu protecţie anti-fraudă şi confirmare suplimentară a plăţilor.
Pentru a evita țepele, înainte de a face vreo plată se pot verifica prin intermediul unor soluţii gratis, cum sunt https://scamadviser.com/ sau https://virustotal.com/, site-urile de unde se face achiziţia, sursele mesajelor de promovare sau alte informaţii primite.