- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Tinerii români nu vor să mai lucreze în sectorul public. De ce preferă românii să se angajeze în domeniul privat

12 Jul, 13:30 • Garey Amyra
Potrivit unui studiu realizat de curând de Centrul de Formare APSAP, sectorul public devine din ce în ce mai neatractiv pentru tinerii din generațiile Z și Millennials.
Tinerii români nu vor să mai lucreze în sectorul public. De ce preferă românii să se angajeze în domeniul privat

Conform unui studiu realizat recent de Centrul de Formare APSAP, sectorul public pare in ce în ce mai neatractiv pentru tinerii din generațiile Z și Millennials.

Citește și Mii de locuri de muncă pentru elevi și studenți pe timpul verii. Care sunt domeniile în care se caută oameni

Datele denotă că doar 12% dintre angajații statului au vârste între 18 și 35 de ani, ceea ce reprezintă o îngrijorare de îmbătrânire a forței de muncă în acest sector.

Acest studiu a fost efectuat pe un eșantion de 5.166 de respondenți și a identificat mai mult multe bariere ce împiedică tinerii să aleagă o carieră în instituțiile publice.

Printre acestea se numără procedurile complexe de recrutare, mediul de lucru învechit, salariile mai mici comparativ cu sectorul privat și lipsa investițiilor în tehnologii moderne.

De altfel, oportunitățile reduse de dezvoltare personală și profesională și lipsa flexibilității în muncă sunt alte aspecte descurajante.

Chiar dacă sectorul public este ocolit de tineri, persoanele care aleg să lucreze în acest domeniu au parte de beneficii. De exemplu, programul de lucru flexibil și echilibrul între viața profesională și cea personală, conform Adevărul.ro.

De altfel, stabilitatea locului de muncă reprezintă un motiv pentru care unii oameni preferă să se angajeze în sectorul public.

Tinerii, preocupați de avansare

Potrivit lui Bogdan-Costin Fârșirotu, Președintele Centrului de Formare APSAP, este necesară crearea unui mediu de lucru atractiv și stimulativ pentru tineri, care să includă oportunități de dezvoltare profesională și personală.

Cu alte cuvinte, instituțiile publice trebuie să se adapteze noilor realități economice și sociale, și, în mod clar, să investească în resurse umane și să promoveze o cultură organizațională deschisă.

După cum este bine știut, sectorul privat atrage tinerii prin salarii mai mari și oportunități de creștere rapidă. Companiile private investesc în programe de training sau mentorat și oferă perspective de avansare în carieră care le sunt de ajutor angajaților.

Evident, aspectele menționate anterior sunt esențiale pentru tinerii ce caută medii de lucru moderne.

Te-ar putea interesa și Se caută studenți și elevi pentru joburile din sezonul estival 2024! Topul domeniilor care angajează

Astfel, pentru a atrage tinerii, sectorul public trebuie să simplifice procesul de recrutare, dar și să modernizeze mediul de lucru, și, desigur, să ofere salarii mai mari.