- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

„Tocmai a murit într-un accident!”. Nouă înşelătorie de pe Facebook face tot mai multe victime. Cum să ne ferim

01 Aug, 17:37 • Cornel Ghimeșan
De câteva zile, tot mai multe mesaje false, în care este anunțată moartea cuiva cunoscut, au început să circule pe reţelele de socializare. Experții ne sfătuiesc ce să facem într-o astfel de situație.
Tocmai a murit într-un accident!. Nouă înşelătorie de pe Facebook face tot mai multe victime. Cum să ne ferim

„Tocmai a murit într-un accident!”. Mihai Rotariu, purtător de cuvânt al Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică, îi sfătuieşte pe români ce trebuie să facă în momentul în care ne se întâlnesc cu noua escrocherie de pe Facebook „Tocmai a murit într-un accident”.

„Să privim totul cu un dram de scepticism. În ultimele luni s-au înmulțit foarte mult capcanele din mediul online care se propagă cu ajutorul rețelelor de socializare, în special pe Facebook. Analizați cu foarte mare atenție informațiile culese în mediul online și faceți o minimă verificare a link-urilor respective. Contactați persoana respectivă pe un canal diferit de comunicare să fie anunțați că au pierdut accesul la cont. Acestea ar trebui să se adreseze Centrului de Ajutor de la Meta și va trebui să demonstreze că acel cont le aparține”, a declarat Mihai Rotaru pentru Antena 3.

„Tocmai a murit într-un accident!”. Cum să ne ferim de ultima înşelătorie de pe Facebook

„Un astfel de caz a fost prezentat săptămâna trecută de către CyberM.ro: atacatorii se foloseau de conturi compromise pentru a lansa mesaje false cu un caracter tragic, în care anunţau moartea anumitor persoane în urma unor accidente. Ţinta principala a atacatorilor era, evident, stârnirea curiozităţii sau panicarea utilizatorilor pentru a face click pe link, cu scopul de a afla mai multe detalii. La o primă analiză, utilizatori din România care accesau acel link erau redirecţionaţi către un clip pe YouTube, ceea ce arată ca un hoax. Este însă posibil ca în alte cazuri similare utilizatorul să fie redirecţionat către conţinut maliţios!”, au transmis reprezentanții DNSC.

Citeşte şi: Lista magazinelor din România în care alimentele sunt mai ieftine. Unde trebuie să meargă românii la cumpărături

Specialiştii mai recomandă utilizatorilor să analizeze cu atenţie informaţiile culese din mediul online şi să raporteze astfel de postări pentru „scam” sau „spam” către reţeaua socială. De asemenea, se recomandă restricţionarea publicării automate pe profil a postărilor în care o persoană este etichetată de prieteni sau cunoştinţe pe social media. Totodată, oamenii sunt sfătuiţi să evite să acceseze link-uri din postări cu conţinut alarmant, chiar dacă recunosc contul, şi să contacteze persoana care a publicat informaţia pentru validare, pe un canal diferit de comunicare. Totodată, nu trebuie instalate programe sau aplicaţii, abonări la servicii şi nu se furnizează date personale, de autentificare sau de card, în urma accesării unor astfel de link-uri.

Citeşte şi: Programul Rabla Local 2023. Ce a pățit un șofer din Corbeanca atunci când a vrut să își dea mașina în schimbul voucherului de 3.000 de lei

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult