Un studiu făcut de Asociația ProConsumatori, în urmă cu câțiva ani de zile, a arătat că există câteva tipuri de crenvurști care conțin cantitatea ideală de carne. Dragoș Pătraru a amintit de acest studiu și s-a uitat pe etichete.
„Cei de la APC au luat în 2016, e ceva timp de atunci, 43 de tipuri de produse de tip crenvurșt și au analizat etichetele. Vă punctez doar câteva dintre concluziile lor. Conținutul de sare la suta de grame de produs din produsele analizate variază într 1,1 grame și 3 grame. Cantitatea de proteină per suta de grame variază între 9,7 și 15,59 de grame, doar 19% dintre produsele analizate având o cantitate mai mare de 14 grame de proteină la suta de grame, ceea ce arată atât cantitatea redusă de carne din crenvurști, cât și calitatea slabă a acesteia.”, a spus Dragoș Pătraru la Starea Sănătății.
Citește și Ardei umpluți mănăstirești. Rețeta de post a măicuțelor de la Mănăstirea Prislop
Jurnalistul a descoperit că cele mai multe produse au o valoare proteică foarte mică, din cauza cărnii de calitate foarte proastă.
”Ingrediente, carne de porc din UE, 78%. Avem 23 de grame de grăsimi, 13 grame de proteine. 13, grame de proteine, în condițiile în care avem 78% carne și avem și proteină vegetală adăugată. Aici avem una dintre cele mai mari păcăleli. Vom discuta”, a spus jurnalistul.
ANPC avertizează că majoritatea crenvurștilor de piață conțin colorant carmin.
„La unele sortimente de crenvurști, condimentele sunt înscrise în mod generic și nu este menționat tipul condimentului. Având în vedere că unele dintre ele sunt incluse în lista substanțelor alergene, este important să fie cunoscută denumirea respectivului condiment.”, scrie în comunicatul ANPC.
Citește și Cum prepari maioneza în doar două minute. Secretul ca să îi dai un gust delicios
Conform ANPC, e de preferat să alegem doar produse cu un conținut mare de carne, nu crenvurști cu aditivi în exces și ingrediente generice precum „carne de pui separată mecanic”.