- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Top 10 cei mai nocivi crenvurști găsiți în supermarket. Dragoș Pătraru: „Aici avem una dintre cele mai mari păcăleli”

23 Dec, 17:10 • Cornel Ghimeșan
Mulți români consumă crenvurști luați din supermarketuri, însă nu la fel de mulți sunt conștienți de riscurile la care se supun. Dragoș Pătraru a analizat recent etichetele mai multor tipuri de crenvurști pentru a-i ajuta pe consumatori să ia o decizie de achiziție în cunoștință de cauză.
Top 10 cei mai nocivi crenvurști găsiți în supermarket. Dragoș Pătraru: Aici avem una dintre cele mai mari păcăleli

Un studiu făcut de Asociația ProConsumatori, în urmă cu câțiva ani de zile, a arătat că există câteva tipuri de crenvurști care conțin cantitatea ideală de carne. Dragoș Pătraru a amintit de acest studiu și s-a uitat pe etichete.

„Cei de la APC au luat în 2016, e ceva timp de atunci, 43 de tipuri de produse de tip crenvurșt și au analizat etichetele. Vă punctez doar câteva dintre concluziile lor. Conținutul de sare la suta de grame de produs din produsele analizate variază într 1,1 grame și 3 grame. Cantitatea de proteină per suta de grame variază între 9,7 și 15,59 de grame, doar 19% dintre produsele analizate având o cantitate mai mare de 14 grame de proteină la suta de grame, ceea ce arată atât cantitatea redusă de carne din crenvurști, cât și calitatea slabă a acesteia.”, a spus Dragoș Pătraru la Starea Sănătății.

Citește și Ardei umpluți mănăstirești. Rețeta de post a măicuțelor de la Mănăstirea Prislop

Jurnalistul a descoperit că cele mai multe produse au o valoare proteică foarte mică, din cauza cărnii de calitate foarte proastă.

”Ingrediente, carne de porc din UE, 78%. Avem 23 de grame de grăsimi, 13 grame de proteine. 13, grame de proteine, în condițiile în care avem 78% carne și avem și proteină vegetală adăugată. Aici avem una dintre cele mai mari păcăleli. Vom discuta”, a spus jurnalistul.

ANPC avertizează că majoritatea crenvurștilor de piață conțin colorant carmin.

„La unele sortimente de crenvurști, condimentele sunt înscrise în mod generic și nu este menționat tipul condimentului. Având în vedere că unele dintre ele sunt incluse în lista substanțelor alergene, este important să fie cunoscută denumirea respectivului condiment.”, scrie în comunicatul ANPC.

Care sunt cele 10 tipuri de crenvurști care ne pot afecta sănătatea

  • Pikok/Polonia cu 93% carne din pulpă de porc și fără aditivi;
  • Golfera/Italia cu 88% carne de pui și 2 aditivi;
  • AIA/Italia cu 88% carne de curcan și pui, dar cu 5 aditivi;
  • Dulano/Germania cu 87% carne de porc și 2 aditivi;
  • Aldis/România cu 87% carne (60% piept de pui și 27% carne lucru pui) cu 3 aditivi;
  • Martinel/Reinert/România cu 85% carne de porc și 3 aditivi;
  • Pikok/Polonia cu 85% carne (72% piept de pui si 13% carne din pulpă de pui) și 9 aditivi;
  • Perfect Poultry/Slovenia cu 82% carne de pui și 5 aditivi;
  • Agil/România cu 80% piept de pui și fără aditivi;
  • Zimbo/Ungaria cu 80% carne (60% carne de porc si 20% carne de vită) și 5 aditivi.

Citește și Cum prepari maioneza în doar două minute. Secretul ca să îi dai un gust delicios

Conform ANPC, e de preferat să alegem doar produse cu un conținut mare de carne, nu crenvurști cu aditivi în exces și ingrediente generice precum „carne de pui separată mecanic”.

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult