- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Top 10 curiozităţi despre steaguri. Motivul surprinzător pentru care aproape niciun drapel naţional nu are culoarea violet

28 Jul, 21:18 • Dobran Viorel
Majoritatea steagurilor naționale nu se îndepărtează prea mult de roșu, alb și albastru. Și, deși unele steaguri pot părea extrem de colorate, există o culoare pe care nu o veți vedea aproape niciodată.
Top 10 curiozităţi despre steaguri. Motivul surprinzător pentru care aproape niciun drapel naţional nu are culoarea violet

Există sute de steaguri în lume, dar aproape niciun steag național nu are culoarea violet. Într-un videoclip de pe TikTok, prezentatorul de radio Dean Jackson împărtășește motivul ciudat pentru care aproape nicio țară nu folosește culoarea violet pentru drapelurile naţionale

Majoritatea steagurilor naționale nu se îndepărtează prea mult de roșu, alb și albastru. Și, deși unele steaguri pot părea extrem de colorate, există o culoare pe care nu o veți vedea aproape niciodată.

De ce nu lipseşte culoarea violet din steaguri? De vină este un melc

Dintre cele 195 de țări din lume, doar trei au o cantitate infimă de violet pe steagurile lor. Iar explicația bizară se întinde până în lumea antică și până la prețul exorbitant al unui melc de mare rar.

În videoclip, Jackson explică: „Nicio țară nu folosește violetul ca bază pentru steagul său, iar motivul se datorează acestui mic melc. Nu este un melc care ronțăie steagul violet sau ceva de genul acesta, dar steagurile celor mai multe țări au fost concepute cu câteva secole în urmă, iar singura modalitate de a produce colorant violet la acea vreme era prin zdrobirea melcilor de mare„.

România, codașă la viteza internetului. Podiumul este ocupat de țări scandinave

După cum explică Jackson, până la mijlocul secolului al XIX-lea, singura modalitate de a obține pigmenți purpurii era din mucusul unui melc de mare rar numit melc Murex.

Acest melc de mare prădător trăiește doar în estul Mediteranei și în largul coastei atlantice a Marocului. Colorantul era cunoscut sub numele de purpură sau violet de Tyr, ca o referire la orașul Tyr, în Libanul de astăzi, de unde comercianții fenicieni controlau fluxul de coloranți.

Melcii au fost ademeniți în capcane cu momeală sau adunați cu mâna înainte de a li se tăia delicat glandele mucoase cu un cuțit mic.

Era nevoie de aproximativ 10.000 de melci pentru a produce un singur gram de colorant, poate suficient pentru a colora tivul unei haine.

Și, chiar dacă ingredientul de bază era cunoscut pe scară largă, producătorii de coloranți din Tyria erau renumiți pentru faptul că își țineau ascunse rețetele complexe.

Câteva steaguri naționale ce au folosit violet

Din punct de vedere istoric, steagul celei de-a doua Republici spaniole a prezentat, de asemenea, o porțiune mare de culoare violet, dar steagul a fost folosit doar între 1931 și 1971.

Ambele steaguri moderne care prezintă mov au fost adoptate destul de recent, ceea ce ar putea explica ruptura lor de tradiție.

Drapelul Nicaraguei a suferit o serie de modificări în ultimii 200 de ani, dar prima adăugare a culorii violet a apărut în 1823, când țara făcea parte din Provinciile Unite ale Americii Centrale.

Drapelul actual, care are un design similar, a fost reintrodus cu porțiunile sale de culoare violet în 1908. Între timp, Dominica și-a câștigat independența față de dominația britanică abia în 1978, când violetul era la fel de disponibil ca orice alt colorant.

Motivul pentru care steagurile pot avea acum culoarea violet are, de asemenea, o istorie fascinantă care se întinde până la primul colorant sintetic.

Cum a devenit culoarea violet accesibilă. Tânărul care schimbat pentru totdeauna istoria modei și cromatica din steaguri

În 1856, un student la chimie în vârstă de 18 ani pe nume William Henry Perkin încerca să sintetizeze chinina, un tratament pentru malarie, din gudron de cărbune.

După ce un experiment eșuat a lăsat în urmă o pastă negricioasă, Perkin a încercat să spele greșeala cu alcool și a constatat că aceasta a căpătat o nuanță purpurie strălucitoare.

Complet întâmplător, Perkin tocmai descoperise primul colorant sintetic – schimbând pentru totdeauna istoria modei și a steagurilor.

Până în 1856, Perkin și-a perfecționat formula și a obținut un brevet pentru acest colorant, care a fost denumit Perkin’s Mauve (movul lui Perkin).

Acest lucru nu numai că avea să-l facă pe Perkin milionar la vârsta de 21 de ani, dar avea să dea un nou impuls industriei chimice și să deschidă calea pentru toți coloranții sintetici pe care îi folosim astăzi.

Top 10 curiozităţi despre steaguri

Nu mai era nevoie de mii de melci de mare pentru a fi produse hainele mov. Astfel ele au devenit ieftine și extrem de la modă.

Regina Victoria însăși a fost chiar o mare amatoare de coloranți sintetici și a ajutat la popularizarea movului în anii 1860.

Dar, pe măsură ce violetul a crescut în popularitate, și-a pierdut treptat asocierea cu regalitatea și grandoarea.

Cât trebuie să plătească românii amatori de senzații tari pentru un salt cu parașuta? Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească acești temerari

Astfel, în momentul în care Nicaragua și Dominica au ajuns să își conceapă steagurile actuale, movul nu era mai special sau mai scump decât orice altă culoare din curcubeu, conform Daily Mail.

Top 10 curiozităţi despre steaguri

Steagurile care reprezinta natiuni, organizatii sau diferite tipuri de comunitati, au de obicei in spatele lor anumite simboluri sau povesti. O parte din ele sunt chiar interesante, iata cateva…

1. Steagul statului Philipine se arboreaza cu dunga rosie in partea de sus pe timp de razboi iar cu partea albastra pe timp de pace.

2. Steagul American confectionat din nylon amplasat pe luna odata cu misiunea Apollo 11 a costat 5 dolari si 50 centi la acea vreme. Oamenii de la NASA sustin ca steagul se afla inca acolo, dar cu siguranta stelele si dungile s-au sters, din cauza radiatiilor solare, acesta fiind acum in intregime alb.

3. Primul steag Olimpic in 1920 a fost ratacit 77 de ani dupa jocurile olimpice din 1970, pana cand un participant l-a gasit in valiza sa, unde a stat atata amar de vreme.

4. In timpul discutiilor si negocierilor dintre Coreea de Nord si Coreea de Sud, ambele parti aduceau la fiecare intrevedere cate un steag care se dorea a fi mai mare decat al partenerilor de discutii. Au ajuns in situatia in care abia le mai incapeu in sala de nogociere, moment in care au stabilit dimensiunile standard.

5. Lichtenstein si Haiti si-au stabilit steaguri nationale identice. Curios este ca nu au aflat despre asta pana la intalnirea lor de la jocurile olimpice din 1936, cand au concurat practic sub acelasi steag.

 

6. Steagul Marii Britanii simbolizeaza unificarea regatelor nicidecum a statelor, ceea ce e o diferenta. Astfel daca spre exemplu Scotia ar parasi Marea Britanie steagul nu va trebui modificat.

7. In Danemarca este ilegala arderea sau distrugerea steagurilor altor tari, insa aceasta regula nu se aplica si pentru steagul national danez.

8. Steagurile nationale ale Australiei si Noii Zeelande sunt atat de asemanatoare incat Primul Ministru al Australiei a fost primit la vizita sa in Canada in 1984 cu steagul Noii Zeelande arborat in sala de protocol.

9. Expresia “Allahu Akbar” este repetata de 22 de ori pe steagul Iranului

10. O perioada de 15 ani din istoria Frantei steagul a fost de culoare alba.

O imagine oarecum atipica regasim pe drapelul national al statului Mozambique care are afisat o arma AK-47.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cizmele gonflabile de lux, care au cucerit internetul. Prețul mai mare decât 3.500 de euro a pus internauții pe jar!
Cizmele gonflabile de lux, care au cucerit internetul. Prețul mai mare decât 3.500 de euro a pus internauții ...
Ce salariu obține un administrator de bloc în 2024 în România. Veniturile lor sunt considerabile
Ce salariu obține un administrator de bloc în 2024 în România. Veniturile lor sunt considerabile
Câți bani ar trebui să scoți din buzunar ca să te cazezi la pensiunile vedetelor de sărbătorile de iarnă. Multe sunt deja sold-out
Câți bani ar trebui să scoți din buzunar ca să te cazezi la pensiunile vedetelor de sărbătorile ...
Atenție, șoferi! Greșelile făcute la montarea cauciucurilor de iarnă, care pot pune viața în pericol!
Atenție, șoferi! Greșelile făcute la montarea cauciucurilor de iarnă, care pot pune viața în pericol!
Metoda șocantă de furt la cântar din magazine. Ce se ascunde în spatele vânzării puilor în România
Metoda șocantă de furt la cântar din magazine. Ce se ascunde în spatele vânzării puilor în România
3 produse ieftine care te scapă definitiv de ploșnițe. Se găsesc la orice magazin
3 produse ieftine care te scapă definitiv de ploșnițe. Se găsesc la orice magazin
Miracolul din Italia. Într-un oraș, toți cei care joacă la loto câștigă! Fiscul e în pragul crizei!
Miracolul din Italia. Într-un oraș, toți cei care joacă la loto câștigă! Fiscul e în pragul crizei!
Top 10 cele mai apreciate stațiuni de schi din Europa. Ce țară ocupă locul 1. Nu e Austria și nici Italia
Top 10 cele mai apreciate stațiuni de schi din Europa. Ce țară ocupă locul 1. Nu e Austria și nici ...
Îți interzice să urci la volan! Vezi boala care te împiedică să ai permis de șofer
Îți interzice să urci la volan! Vezi boala care te împiedică să ai permis de șofer
Nicolai Tand, de la Asia Express, își dezvăluie afacerile. Care este proiectul de suflet al celebrului bucătar
Nicolai Tand, de la Asia Express, își dezvăluie afacerile. Care este proiectul de suflet al celebrului ...
Cum te ajută somnul să iei decizii mai bune. Ce spune știința
Cum te ajută somnul să iei decizii mai bune. Ce spune știința
Care sunt cele patru zodii care se vor îmbogăți până la finalul lui octombrie. Se vor umple de bani din toate părțile și pe neașteptate
Care sunt cele patru zodii care se vor îmbogăți până la finalul lui octombrie. Se vor umple de bani ...
Un oraș din România, în topul celor mai dorite destinații de la începutul anului. O noapte de cazare costă în jur de 160 de lei
Un oraș din România, în topul celor mai dorite destinații de la începutul anului. O noapte de cazare ...
Mesajul prin care și-a deschis sufletul pe internet! „Fac acest videoclip pentru a ajuta cât mai multe persoane să nu treacă prin ce am trecut eu”
Mesajul prin care și-a deschis sufletul pe internet! „Fac acest videoclip pentru a ajuta cât mai ...
Trendyol lansează prima campanie de Black Friday în România. Oferte de 80% până pe 1 decembrie
Trendyol lansează prima campanie de Black Friday în România. Oferte de 80% până pe 1 decembrie
Un nou tip de declarație impus în România. Devine obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2025
Un nou tip de declarație impus în România. Devine obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2025
Insulele secrete ale Europei. Destinații de vis ascunse, cu peisaje uimitoare
Insulele secrete ale Europei. Destinații de vis ascunse, cu peisaje uimitoare