Cafeaua este cea cu care majoritatea oamenilor își încep ziua. De asemenea, licoarea magică este liantul dintre persoane când vine vorba de socializare, întâlniri de afaceri, cu prietenii, sau cu familia.
S-a făcut un top 5 cu cela mai scumpe cafele din lume:
Cafeaua Black Ivory este cea mai scumpă cafea din lume, depășind chiar și „Kopi Luwak” – cea obținută cu ajutorul civetei de palmier, de care am pomenit – în ceea ce privește exclusivitatea și prețul.
Lovitură pentru băutorii de cafea. Prețurile vor ajunge la un nou nivel istoric în 2025
Dar și în acest caz, secretul gustului special, unic, implică un animal, doar că în cazul Black Ivory vorbim despre elefant.
Produsă în stațiunile Anantara din Maldive și Thailanda, obținerea acestei cafele rare ă se bazează aproape 30 de elefanți care consumă boabe de cafea Arabica thailandeză.
După ce sunt supuse unui proces de fermentație naturală în sistemul digestiv al elefanților, boabele produc o cafea cu o amărăciune redusă și o aromă fină, de ciocolată, cu note de fructe de pădure roșii care oferă un gust unic.
Procesul de producție a cafelei este costisitor, elefanții consumând aproximativ 35 de kilograme de cireșe de cafea pentru a produce puțin mai puțin de un kilogram de boabe de cafea.
Cu toate acestea, nu este vorba doar despre gust, încasările din vânzări susțin Fundația Elefantului Asiatic Golden Triangle, sprijinind maiestuoasele animale și pe cei care le îngrijesc.
Black Ivory se produce într-o cantitate limitată, de doar aproximativ 225 kg pe an, fiind rezervată unei clientele selecte.
Acest soi excepțional produs în Peru depășește amestecul tradițional Misha Life Bosque, datorită unui proces natural unic care implică tot un animal, coati, un mamifer din America de Sud asemănător ratonului.
Aceste animale native, pricepute în selectarea cireșelor de cafea coapte, contribuie la profilul distinct al boabelor prin procesul lor de digestie, conferindu-le note fructate suplimentare.
Aflată la altitudini mari din Munții Anzi, cafeaua mai prezintă arome de ciocolată profundă, migdale și nuanțe subtile de citrice.
Asemănătoare cu Kopi Luwak sau Black Ivory, cireșele de cafea sunt mâncate de coati și parțial digerate înainte de a fi eliminate.
În interiorul stomacului, boabele se amestecă cu fructele consumate anterior, cum ar fi ananasul sau papaya, influențând profilul de aromă al cafelei.
Dejecțiile colectate sunt prăjite după aceea la aproape 220 de grade Celsius pentru a asigura curățenia înainte de procesare.
Iată că am ajuns și la vedeta din ultimii ani a topurilor de cafea, care, însă, nu se afă decât pe ultima treaptă a „podiumului” în privința prețului.
Originare din Indonezia, aceste boabe sunt renumite ca fiind unul dintre cele mai scumpe și mai rafinate soiuri de cafea din lume.
Pentru a fabrica această cafea, boabele sunt supuse tot unui proces special. Acestea sunt înghițite de civetă – cea indoneziană, u cea africană – mamifere mici asemănătoare mangustelor care se găsesc în pădurile tropicale din Asia și Africa, iar apoi sunt recoltate din excrementele acestora.
Pe măsură ce civetele digeră boabele, acestea fermentează, rezultând un profil de aromă inconfundabil.
Cunoscut pentru tonurile sale puternice de pământ și aromă de mucegai, Kopi Luwak prezintă adesea note de caramel, ciocolată și arome de nucă.
Această cafea cu nuanțe complexe atrage în fiecare an numeroși vizitatori în Indonezia, care caută să înțeleagă mai bine procesul de producție.
Numele Ospina poartă o moștenire de excelență în domeniul cafelei columbiene de peste 185 de ani.
Cultivate în microclimatul luxuriant al munților Anzi din Columbia, cireșele de cafea Ospina Coffee beneficiază de sol vulcanic, precipitații abundente și soare din belșug.
Culese manual la maturitate maximă, acestea sunt supuși unui proces specializat numit „măcinare umedă prietenoasă cu păsările”, pentru a-și păstra calitățile inerente.
Uscate la soare și odihnite cu grijă, aceste boabe produc ceașca dulce și echilibrată caracteristică companiei Ospina.
Utilizarea exclusivă a soiului rar Arabica Typica, cunoscut sub numele de „șampania cafelei”, asigură arome complexe și un corp catifelat.
Cu mai puțin de 1% din producția globală de Arabica, boabele Ospina sunt excepțional de prețioase și sunt supuse la peste 20 de controale de calitate pentru a menține standardele fără compromisuri.
Finca El Injerto are prețuri care încep de la 1.100 $/kg datorită calității sale excepționale și statutului său de premiat.
Cultivată în Guatemala, această cafea este supusă unui proces unic de spălare pentru a îmbunătăți calitatea boabelor, contribuind la profilul său bogat și corpolent, cu o textură cremoasă și un gust dulce și fin care amintește de ciocolata neagră.
De asemenea, prezintă note de ceai, trandafir, tamarind, nucă de cocos și fructe dulci, oferind un profil de aromă distinctiv.
Este prima fermă de cafea certificată neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon din Guatemala, El Injerto, fiind administrată de familia Aguirre, care acordă prioritate practicilor durabile și responsabilității sociale.
Datorită solului său non-vulcanic bogat în minerale și a amplasării la altitudine mare, cafelele El Injerto reflectă în mod autentic terenul din Guatemala, ceea ce le deosebește de imitațiile și dublurile acestora.