- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Tot ce trebuie să știi dacă ți-ai pierdut actele în străinătate. Cum revii legal în România

31 Jul, 22:23 • Bugiu ⁠Ana Maria
Dacă ți-ai pierdut actele în străinătate, trebui să știi următoarele lucruri. Cum revii legal în România?
Tot ce trebuie să știi dacă ți-ai pierdut actele în străinătate. Cum revii legal în România

Este frustrant să observi că ai pierdut actele, atunci când călătorești în străinătate. O vacanță de vis se poate transforma rapid într-una plină de stres și agitație, dacă se întâmplă să îți pierzi actele. Există, totuși, o soluție, care poate pune capăt tristeții, venind în ajutorul tău, potrivit playtech.ro.

Te-ar putea interesa și: Românii nu se mai simt motivați să plece din țară. Care este diferența dintre salariile din străinătate și cele din România

foto: acte pierdute în străinătate

Ce să faci dacă ți-ai pierdut actele în străinătate

Ambasadele și Consulatele României oferă posibilitatea eliberării unui titlu de călătorie, pentru toți cei care și-au pierdut sau le-au fost furate actele în străinătate.

Acesta este un document temporar și permite cetățenilor români să revină legal în România. Titlul de călătorie are o valabilitate limitată la maximum treizeci de zile, timp suficient pentru ca persoana să se întoarcă în țară și să își reînnoiască actele.

Ce trebuie să faci pentru a obține titlul de călătorie

  • Solicitantul să se prezinte la misiunea diplomatică sau oficiul consular român din țara în care se află, unde trebuie să depună o cerere completată și semnată.
  • În cazul în care pașaportul a fost furat sau pierdut, trebuie prezentat un atestat eliberat de poliția locală, care să confirme declararea incidentului, precum și o declarație personală privind circumstanțele pierderii documentului.

Ce trebuie să faci după ce revii în România

Titularul titlului de călătorie, odată ajuns în România, trebuie să înceapă procedurile pentru obținerea unui nou pașaport electronic, care îi va fi necesar pentru călătoriile viitoare.

Când va depunde cererea pentru noul pașaport, solicitantul va trebui să predea titlul de călătorie, care deja va fi expirat.

Este important de menționat că pentru copiii născuți în străinătate, care au cel puțin un părinte cetățean român, se poate elibera un titlu de călătorie special, care permite intrarea copilului în România. Nu permite, însă, și călătoriile viitoare în afara țării. Pentru acest lucru, este necesar să se transcrie toate datele nașterii în registrele de stare civilă românești și să se obțină un nou pașaport.

Te-ar putea interesa și: Românii bolnavi își vor putea cumpăra medicamente pe rețete și din străinătate