- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Totul despre moneda românească de 450.000 de dolari. A fost bătută în 200 de exemplare

07 Sep, 23:21 • Cornel Ghimeșan
La începutul secolului XX, România avea să devină una dintre economiile cu cea mai uluitoare ascensiune din estul Europei, iar meritele îi revin Casei Regale, condusă de Carol I.
Totul despre moneda românească de 450.000 de dolari. A fost bătută în 200 de exemplare

În acea perioadă, moneda românească avea să fie printre puținele monede europene cu acoperire în aur și poate așa se explică de ce astăzi vorbim despre moneda rară românească vândută cu 450.000 de dolari, din care au existat doar 200 de exemplare.

Către finalul secolului al XIX-lea, s-a trecut de la titulatura de domnitor la cea de rege și tot atunci s-a schimbat Constituți, în 1881, iar Regele Carol I a ajuns pe tronul României. Unul dintre lucrurile pe care le-a reușit și pentru care a rămas în istorie obținerea independenței României.

Citește și Românii pot investi, de luni, în noi titluri de stat Tezaur. Care sunt dobânzile

Cum a apărut moneda românească de 450.000 de dolari

După urcarea lui pe tron a urmat lovitura de stat împotriva domnitorului de la acea vreme, Alexandru Ioan Cuza, căruia i se spune și primul unificator al Țărilor Române. În plus de obținerea independenței, Carol a mai reușit, în cei 48 ani de domnie, revoluția industrială a României, ceea ce a pus țara noastră pe harta Europei.

Unul dintre subiectele puțin discutate e acela că moneda noastră avea acoperire în aur, la începutul secolului XX, fiind printre puținele țări care aveau așa ceva.

Explozia industrială și perioada reformelor socio-economice apărute în timpul domniei Regelui Carol au dus la multe inovații, inclusiv la o putere de cumpărare mare pe care Banca Națională a României a reușit să o țină sub control. La scurt timp, așa cum se întâmpla și în alte state în care exista un rege, BNR a scos pe piață bancnote și monede cu efigia Casei Regale și cu figura suveranului, potrivit Playtech.

Una dintre acestea a fost moneda rară românească vânduță cu 450.000 de dolari. Mai exact e vorba despre polul lui Carol I, moneda care avea valoarea nominală de 20 de lei, apărută pe piață în anul 1868.

Moneda a fost lansată pe piață la doi ani de la urcarea pe tronul Regatului, însă ca domnitor. Carol a devenit rege al României abia în 15 martie 1881, când a primit numele de Carol I.

Citește și O companie din România își plătește angajații pentru a demisiona. Oferă bonusuri „de despărțire” uriașe!

Moneda a fost bătută în doar 200 de exemplare. O mare parte din acestea erau oferite de rege altor case regale europene, sub formă de cadou.

Exista și o legendă legată de aceasta monede. Se spunea că după ce o parte dintre acestea ajungeau la alți monarhi, restul de până la 200 aveau să fie îngropate în temelia viitoarei reședințe regale, adică la Castelul Peleș, în 1875, anul în care au început lucrările.

Tags:
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult