Românii sunt fani murături, aproape orice legumă şi aproape orice fruct ajungând pe masa lor, sub formă conservată, şi iarna. De altfel, delicioasele acrituri sunt servite alături de friptura de porc sau sunt adăugate în salata de boeuf. Este foarte important să știi cum să păstrezi borcanele desfăcute, astfel încât să nu se înmoaie.
Multe persoane aleg să pună legumele la murat în borcane mari. Acest aspect vine la pachet cu avantajul de a-ți asigura o cantitate mai mare de murături, care pot fi savurate pe durata iernii. În plus, multe gospodine din Ardeal folosesc saramura pentru a da gust ciorbelor, iar din acest motiv optează pentru a pune castraveții, gogoșarii și conopida la murat în borcane mari.
Dincolo de aceste aspecte, dezavantajul ar fi că nu poți folosi toate murăturile atunci când desigilezi borcanul. Dacă îl depozitezi în condiții necorespunzătoare, saramura se va tulbura, iar legumele murate se vor înmuia.
Este esențial să nu lași borcanul desfăcut prea mult timp în bucătărie, unde temperatura este mai ridicată. Acesta poate fi pus în cămară dacă temperatura din încăpere este mai mică de 7-8 grade. În caz contrar, delicioasele acrituri se vor înmuia.
O metodă sigură este să le păstrezi în frigider, mai ales dacă în borcan nu mai este suficientă saramură încât să acopere toate legumele murate. De altfel, dacă borcanul nu mai poate fi închis, alege să muți murăturile într-un alt recipient cu capac.
Pentru a avea produse tari și gustoase toată iarna, ingredientele pentru prepararea saramurii trebuie alese cu atenție. Alege oțetul cu o aciditate mai mare de cinci procente. De asemenea, cei care preferă murăturile în apă cu sare trebuie să țină cont de o regulă esențială.
Conform rețetei tradiționale, sarea trebuie să fie grunjoasă și neiodată.
În acest articol vom afla care este temperatura perfectă la care se steriliează borcanele. Toți oamenii gospodari trebuie să țină cont de această regulă, dacă nu vor să aibă parte de surprize neplăcute atunci când deschid un borcan cu murături sau dulceață.
Nu mai e toamnă doar în calendar, ci și în termometre, așa că românii de peste tot au început pregătirea murăturilor, a dulcețurilor și a zacuștii pentru iarnă.
Toate aceste conoserve delicioase îți vor găsi locul pe rafturile din cămară, dar pentru a rezista toată iarna sau chiar mai mult este important modul înm care acestea sunt depozitate.
Așadar, sterilizarea borcanelor este un pas esențial care trebuie făcut fără pic de greșeală. Înainte de sterilizare, borcanele trebuie spălate foarte bine cu apă caldă și detergent de vase. Înainte de a pune orice bunătăți în ele, fie că vorbim de dulceață, zacuscă sau murături, borcanele trebuie să fie uscate foarte bine.
Și capacele au nevoie de o atenție deosebită. Acestea ar trebui să fie metalice și neapărat noi. Dacă sunt vechi și au semne de rugină, ar fi bine să le arunci la gunoi.
De cele mai multe ori, borcanele sunt sterilizate la cuptorul clasic. În acest caz, se recomandă să fie preîncălzit la 140 de grade Celsius, iar pe măsură ce temperatura crește, te poți ocupa de igienizarea borcanelor.
Borcanele spălate bine se așază pe o tavă, cu o hârtie de copt sub ele. Borcanele trebuie să stea la cuptor timp de 20 de minute, în timp ce capacele sunt puse la fiert tot pentru 20 de minute.
Persoanele care aleg să sterilizeze borcanele cu ajutorul cuptorului electric trebuie să știe că acesta oferă o sterilizare mai eficientă. În acest caz, sterlizarea se face la 120 de grade Celsius. Borcanele trebuie să stea cu gura în sus în cuptor pentru 20 – 30 de minute.
Una dintre cele mai eficiente și rapide metode de sterilizare a borcanelor este cea în cuptorul cu microunde. Se selectează cel mai puternic program și se lasă în cuptor pentru 2 – 3 minute.
Borcanele pot fi sterilizate și în mașina de spălat vase. Pentru a fi sterilizate perfect, este suficient ca acestea să treacă printr-un ciclu de spălare complet, cu temperatura setată la 70 de grade.
Totodată, multe persoane optează pentru sterilizarea borcanelor în oală. În acest caz, este suficient ca borcanele să fiarbă în apă clocotită timp de 10 – 15 minute.
Cine are interzis la murături. Există câteva persoane care nu au voie să consume murături, deoarece le fac rău. Aceste alimente pot agrava anumite boli ale oamenilor.
Acriturile nu sunt sănătoase pentru toată lumea. Sunt persoane care suferă de anumite boli, care pot fi agravate de consumul murăturilor. Printre acestea se află persoanele care suferă de hipertensiune arterială. Din cauza nivelului mare de sodiu, aceste persoane și cele care suferă de boli cardiovasculare trebuie să evite sau să limiteze cât pot consumul murăturilor.
De asemenea, nici persoanele care se luptă cu refluxul gastroesofagian nu au voie să mănânce murături. Acestea pot agrava arsurile la stomac și simptomele de reflux.
Persoanele cu ulcer peptic sunt, de asemenea, printre cei care nu au voie să mânânce murături. Acestea pot irita mucoasa stomacului și agrava simptomele bolii.
Persoanele cu intoleranță la histamină trebuie să evite murăturile deoarece pot provoca reacții alergice. Nici cei care iau anticoagulante nu au voie murături deoarece aceste alimente pot slăbi efectul anticoagulantelor.
Pentru restul persoanelor, sunt foarte benefice organismului. Acestea sunt o sursă importantă de vitamine, minerale, fibre și culturi bacteriene, care sunt necesare pentru buna funcționare a întregului organism.
De asemenea, murăturile sunt probiotice naturale care sprijină funcționarea sistemului digestiv și susțin microflora intestinală corectă. Acestea susțin peristaltismul intestinal, prevenind problemele digestive. Microbii de acid lactic îmbunătățesc și mai mult digestia și absorbția nutrienților, potrivit exquis.ro.
De asemenea, murăturile sunt bogate în antioxidanți care ajută la combaterea radicalilor liberi și la prevenirea stresului oxidativ, periculos pentru sănătate.
Astfel, consumul de murături previne deteriorarea celulelor, reduce apariția inflamațiilor, reduce riscul de apariție a multor boli și, de asemenea, are un efect benefic asupra stării pielii și a părului.
1. Sănătatea intestinală
2. Consolidarea sistemului imunitar
3. Reducerea inflamațiilor
4. Reglarea nivelului de zahăr din sânge
5. Sprijin pentru sănătatea oaselor