- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Truc magic de Sărbători. Cum trebuie să păstrezi borcanele desfăcute cu murături până la masa festivă de Crăciun şi Revelion

03 Dec, 13:28 • Dobran Viorel
Indiferent de preţul legumelor, gospodinele nu lasă cămara fără murături în niciun an. În această toamnă, a fost nebunie în pieţe, tocmai de aceea nu ar fi tocmai plăcut să rămânem fără salata de lângă friptura de sărbători.
Truc magic de Sărbători. Cum trebuie să păstrezi borcanele desfăcute cu murături până la masa festivă de Crăciun şi Revelion

Românii sunt fani murături, aproape orice legumă şi aproape orice fruct ajungând pe masa lor, sub formă conservată, şi iarna. De altfel, delicioasele acrituri sunt servite alături de friptura de porc sau sunt adăugate în salata de boeuf. Este foarte important să știi cum să păstrezi borcanele desfăcute, astfel încât să nu se înmoaie.

Cum poți avea grijă de borcanele desfăcute cu murături

Multe persoane aleg să pună legumele la murat în borcane mari. Acest aspect vine la pachet cu avantajul de a-ți asigura o cantitate mai mare de murături, care pot fi savurate pe durata iernii. În plus, multe gospodine din Ardeal folosesc saramura pentru a da gust ciorbelor, iar din acest motiv optează pentru a pune castraveții, gogoșarii și conopida la murat în borcane mari.

Dincolo de aceste aspecte, dezavantajul ar fi că nu poți folosi toate murăturile atunci când desigilezi borcanul. Dacă îl depozitezi în condiții necorespunzătoare, saramura se va tulbura, iar legumele murate se vor înmuia.

Borcanul de murături poate sta într-un colţ, la frigider

Este esențial să nu lași borcanul desfăcut prea mult timp în bucătărie, unde temperatura este mai ridicată. Acesta poate fi pus în cămară dacă temperatura din încăpere este mai mică de 7-8 grade. În caz contrar, delicioasele acrituri se vor înmuia.

O metodă sigură este să le păstrezi în frigider, mai ales dacă în borcan nu mai este suficientă saramură încât să acopere toate legumele murate. De altfel, dacă borcanul nu mai poate fi închis, alege să muți murăturile într-un alt recipient cu capac.

Ce oțet trebuie să folosești la murături

Pentru a avea produse tari și gustoase toată iarna, ingredientele pentru prepararea saramurii trebuie alese cu atenție. Alege oțetul cu o aciditate mai mare de cinci procente. De asemenea, cei care preferă murăturile în apă cu sare trebuie să țină cont de o regulă esențială.

Conform rețetei tradiționale, sarea trebuie să fie grunjoasă și neiodată.

Temperatura ideală la care se sterilizează borcanele pentru murături și zacuscă. Regula pe care trebuie să o respecte toți gospodarii

Cum poți depozita borcanele desfăcute cu murături

În acest articol vom afla care este temperatura perfectă la care se steriliează borcanele. Toți oamenii gospodari trebuie să țină cont de această regulă, dacă nu vor să aibă parte de surprize neplăcute atunci când deschid un borcan cu murături sau dulceață.

Nu mai e toamnă doar în calendar, ci și în termometre, așa că românii de peste tot au început pregătirea murăturilor, a dulcețurilor și a zacuștii pentru iarnă.

Toate aceste conoserve delicioase îți vor găsi locul pe rafturile din cămară, dar pentru a rezista toată iarna sau chiar mai mult este important modul înm care acestea sunt depozitate.

Așadar, sterilizarea borcanelor este un pas esențial care trebuie făcut fără pic de greșeală. Înainte de sterilizare, borcanele trebuie spălate foarte bine cu apă caldă și detergent de vase. Înainte de a pune orice bunătăți în ele, fie că vorbim de dulceață, zacuscă sau murături, borcanele trebuie să fie uscate foarte bine.

Și capacele au nevoie de o atenție deosebită. Acestea ar trebui să fie metalice și neapărat noi. Dacă sunt vechi și au semne de rugină, ar fi bine să le arunci la gunoi.

Temperatura la care se steriliează borcanele

De cele mai multe ori, borcanele sunt sterilizate la cuptorul clasic. În acest caz, se recomandă să fie preîncălzit la 140 de grade Celsius, iar pe măsură ce temperatura crește, te poți ocupa de igienizarea borcanelor.

Borcanele spălate bine se așază pe o tavă, cu o hârtie de copt sub ele. Borcanele trebuie să stea la cuptor timp de 20 de minute, în timp ce capacele sunt puse la fiert tot pentru 20 de minute.

Persoanele care aleg să sterilizeze borcanele cu ajutorul cuptorului electric trebuie să știe că acesta oferă o sterilizare mai eficientă. În acest caz, sterlizarea se face la 120 de grade Celsius. Borcanele trebuie să stea cu gura în sus în cuptor pentru 20 – 30 de minute.

Una dintre cele mai eficiente și rapide metode de sterilizare a borcanelor este cea în cuptorul cu microunde. Se selectează cel mai puternic program și se lasă în cuptor pentru 2 – 3 minute.

Prețuri-record în toamna anului 2024 la legumele de sezon. Românii care vor să pună murături vor plăti dublu față de anul trecut

Borcanele pot fi sterilizate și în mașina de spălat vase. Pentru a fi sterilizate perfect, este suficient ca acestea să treacă printr-un ciclu de spălare complet, cu temperatura setată la 70 de grade.

Totodată, multe persoane optează pentru sterilizarea borcanelor în oală. În acest caz, este suficient ca borcanele să fiarbă în apă clocotită timp de 10 – 15 minute.

Cine are interzis la murături. Bolile care se pot agrava dacă le consumi

Cum poți depozita borcanele desfăcute cu murături

Cine are interzis la murături. Există câteva persoane care nu au voie să consume murături, deoarece le fac rău. Aceste alimente pot agrava anumite boli ale oamenilor.

Acriturile nu sunt sănătoase pentru toată lumea. Sunt persoane care suferă de anumite boli, care pot fi agravate de consumul murăturilor. Printre acestea se află persoanele care suferă de hipertensiune arterială. Din cauza nivelului mare de sodiu, aceste persoane și cele care suferă de boli cardiovasculare trebuie să evite sau să limiteze cât pot consumul murăturilor.

De asemenea, nici persoanele care se luptă cu refluxul gastroesofagian nu au voie să mănânce murături. Acestea pot agrava arsurile la stomac și simptomele de reflux.

Persoanele cu ulcer peptic sunt, de asemenea, printre cei care nu au voie să mânânce murături. Acestea pot irita mucoasa stomacului și agrava simptomele bolii.

Murăturile vor ajunge un lux! Cât vom plăti în toamna 2024 din cauza culturilor distruse de secetă

Persoanele cu intoleranță la histamină trebuie să evite murăturile deoarece pot provoca reacții alergice. Nici cei care iau anticoagulante nu au voie murături deoarece aceste alimente pot slăbi efectul anticoagulantelor.

Pentru restul persoanelor, sunt foarte benefice organismului. Acestea sunt o sursă importantă de vitamine, minerale, fibre și culturi bacteriene, care sunt necesare pentru buna funcționare a întregului organism.

De asemenea, murăturile sunt probiotice naturale care sprijină funcționarea sistemului digestiv și susțin microflora intestinală corectă. Acestea susțin peristaltismul intestinal, prevenind problemele digestive. Microbii de acid lactic îmbunătățesc și mai mult digestia și absorbția nutrienților, potrivit exquis.ro. 

De asemenea, murăturile sunt bogate în antioxidanți care ajută la combaterea radicalilor liberi și la prevenirea stresului oxidativ, periculos pentru sănătate.

Astfel, consumul de murături previne deteriorarea celulelor, reduce apariția inflamațiilor, reduce riscul de apariție a multor boli și, de asemenea, are un efect benefic asupra stării pielii și a părului.

Beneficiile consumului de murături

1. Sănătatea intestinală

2. Consolidarea sistemului imunitar

3. Reducerea inflamațiilor

4. Reglarea nivelului de zahăr din sânge

5. Sprijin pentru sănătatea oaselor

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cresc sau nu salariile profesorilor în 2025. Daniel David: „Educația a fost asumată ca o prioritate. Premierul are de onorat niște promisiuni”
Cresc sau nu salariile profesorilor în 2025. Daniel David: „Educația a fost asumată ca o prioritate. ...
Amenzi de până la 30.000 de lei pentru deținătorii de centrale termice care ignoră o operațiune obligatorie pe timp de iarnă
Amenzi de până la 30.000 de lei pentru deținătorii de centrale termice care ignoră o operațiune ...
Totul despre taxele din 2025. Cine și cât trebuie să plătească
Totul despre taxele din 2025. Cine și cât trebuie să plătească
Crin Antonescu, mesaj pentru Marcel Ciolacu. Ce îi promite dacă va ajunge președinte: ”Nu voi face intrigi! Pot să-i garantez două lucruri”
Crin Antonescu, mesaj pentru Marcel Ciolacu. Ce îi promite dacă va ajunge președinte: ”Nu voi face ...
Se propune ca trei zile de concediu medical să nu mai fie plătite! Reacție dură din partea sindicatelor
Se propune ca trei zile de concediu medical să nu mai fie plătite! Reacție dură din partea sindicatelor
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Au început cozile la ghișee în 2025. Mircea Coșea: „Populație care trăiește numai din oferte”
Au început cozile la ghișee în 2025. Mircea Coșea: „Populație care trăiește numai din oferte”
Prognoza meteo 10 ianuarie 2025. Ce anunță meteorologii pentru țară și Capitală
Prognoza meteo 10 ianuarie 2025. Ce anunță meteorologii pentru țară și Capitală
Județul care are cea mai scumpă apă potabilă din România. Metrul cub a depășit 10 lei
Județul care are cea mai scumpă apă potabilă din România. Metrul cub a depășit 10 lei
O importantă fabrică din București a fost scoasă la vânzare. De la peste 600 de angajați, acum e îngropată în datorii
O importantă fabrică din București a fost scoasă la vânzare. De la peste 600 de angajați, acum ...
Semnul de circulație care le dă bătăi de cap șoferilor în 2025. Mulți nu știu ce semnificație are și riscă amenzi usturătoare
Semnul de circulație care le dă bătăi de cap șoferilor în 2025. Mulți nu știu ce semnificație ...
Amenzi de până la 3.000 lei pentru românii care stau la bloc. Greşeală fatală dacă ţii administratorul la uşă
Amenzi de până la 3.000 lei pentru românii care stau la bloc. Greşeală fatală dacă ţii administratorul ...
Ce prețuri au cireșele care se vând acum în supermarketuri. Clienții nici nu îndrăznesc să se atingă de ele
Ce prețuri au cireșele care se vând acum în supermarketuri. Clienții nici nu îndrăznesc să se ...
VIDEO Influencerul Makaveli a avut, în trecut, o tentativă de suicid. De ce a vrut susținătorul lui Călin Georgescu să își pună capăt zilelor
VIDEO Influencerul Makaveli a avut, în trecut, o tentativă de suicid. De ce a vrut susținătorul lui ...
Horoscop rune. Zodiile cu fertilitate şi belşug, WUNJO le poartă noroc toată săptămâna
Horoscop rune. Zodiile cu fertilitate şi belşug, WUNJO le poartă noroc toată săptămâna
Zece tipuri de venituri înghețate sau eliminate prin „ordonanța trenuleț” în 2025. Ce se va întâmpla cu angajații care fac ore suplimentare
Zece tipuri de venituri înghețate sau eliminate prin „ordonanța trenuleț” în 2025. Ce ...
Schimbare în școli din 2025. Elevii cu rezultate deosebite la învățătură pot promova doi ani într-unul singur
Schimbare în școli din 2025. Elevii cu rezultate deosebite la învățătură pot promova doi ani într-unul ...
Victor Ponta, avertisment pentru coaliție: „Crin Antonescu nu are șanse să intre în turul doi. Te faci de râs”
Victor Ponta, avertisment pentru coaliție: „Crin Antonescu nu are șanse să intre în turul doi. ...