Puține persoane știu cât de eficient este să ai un pahar cu apă și bicarbonat de sodiu în frigider. Acest truc simplu te va ajuta să păstrezi curățenia în electrocasnicul tău pentru o lungă perioadă de timp. Bicarbonatul de sodiu este ideal pentru a elimina mirosurile care se acumulează în timp din cauza alimentelor care sunt depozitate fără ambalaj sau a mâncărurilor gătite.
Tot ceea ce trebuie să faci este să combini bicarbonatul de sodiu cu un pahar de apă. Mai exact, vei dizolva o lingură de bicarbinat de sodiu în 250 de mililitri de apă la temperatura camerei. Ulterior, paharul cu această soluție îl vei așeza pe unul dintre rafturile frigiderului. Este de preferat să stea undeva la mijlocul aparatului. Soluția din pahar trebuie schimbată la câteva zile. În caz contrar, mirosule se vor resimți, din nou, în frigider.
De asemenea o lămâie tăiată în bucăți are același efect. Multe gospodine folosesc și hârtia igienică pentru a absoarbe umezeala în plus din frigider. În plus, electrocasnicul nici nu va mai îngheța atât de mult. Hârtia igienică trebuie pusă în frigider alături de un pahar de apă și sifon.
Există și câteva trucuri pe care le poți pune în practică pentru a avea un frigider curat. Oțetul și apa călduță reprezintă una dintre cele mai ușoare metode de a curăța electrocasnicul. În plus, aceste două substanțe nu lipsesc din locuința niciunui român. De asemenea, pentru a-ți menține frigiderul curat trebuie să ții cont de câteva lucruri. În primul rând, temperatura trebuie setată între 0 și 5 grade Celsius pentru ca alimentele să nu se strice repede și bacteriile să nu se înmulțească.
De asemenea, este indicat ca mâncarea să fie păstrată în diverse recipiente închise ermetic. Este foarte important să acorzi atenție la datele de expirare ale diferitelor produse pentru că dacă le vei lăsa prea mult în frigider, riști să îți supraîncarci aparatul și poți bloca unitatea de răcire a alimentelor. Conservele deschise nu trebuie niciodată păstrate în frigider pentru că ele pot fi contaminate chimic.
Deși probabil pare greu de crezut la prima vedere, este bine să pui o ceașcă de cafea în frigider. Pentru acest truc poți să folosești boabele ori chiar zațul. Datorită acestei metode vei scăpa, de asemenea, ne mirosurile neplăcute.
De asemenea, cărbunele activat, făcut pulbere, face față acestei sarcini. Puneți și lăsați în frigider o farfurie cu astfel de praf. Pe parcursul nopții, el va îmbiba toate mirosurile neplăcute. Dacă veți încălzi cărbunele folosit în cuptor la temperatura de 170-180°C, îl veți mai putea întrebuința o dată.
Ca măsură de profilaxie, cărbunele activat poate fi păstrat tot timpul în frigider. Pentru aceasta trebuie doar să faceți niște găuri în capacul unui recipient nu mare, să puneți în interior pastilele mărunțite și să-l amplasați în ușa frigiderului. Cel mai important este să nu uitați să schimbați periodic conținutul recipientului.
Şi oțetul, de asemenea, vă poate ajuta. Ștergeți pereții și rafturile frigiderului cu o cârpă înmuiată în soluție de oțet. Pentru a consolida efectul: puteți pune adăugător pe un raft un pahar cu oțet pentru 2 ore.
Fiind ușor abraziv, bicarbonatul de sodiu este un excelent exfoliant pentru piele. El ajută la îndepărtarea celulelor moarte și producerea de noi celule, oferind astfel o strălucire naturală a pielii. În plus, ajută și la prevenirea acneei datorită efectelor sale antibacteriene.
Cele mai frecvente tratamente se administrează pentru arsurile la stomac și indigestia acidă, însă beneficiile sale asupra sănătății nu se opresc aici. Pe lângă proprietățile antiacide, bicarbonatul de sodiu este un excelent agent antiseptic și un exfoliant uimitor, fiind indicat atât pentru boli interne, cât și pentru diverse tratamente cosmetice. Îți prezentăm în acest articol principalele beneficii ale bicarbonatului de sodiu, doza recomandată și contraindicațiile sale!
Bicarbonatul de sodiu este utilizat în principal în alimentație, în special la fabricarea produselor de panificație. În forma sa naturală, acest compus chimic anorganic este cunoscut sub numele de nahcolit, care face parte din mineralul natural natron. Egiptenii au fost primii care și-au dat seama de proprietățile de curățare ale natronului și, prin urmare, l-au folosit ca săpun. Treptat, oamenii au început să producă și să vândă compusul pe care îl cunoaștem astăzi ca bicarbonat de sodiu.
În prezent, există multe tratamente cu bicarbonat de sodiu, însă principala sa proprietate recunoscută la nivel mondial este cea de agent antiacid. El are capacitatea de a neutraliza acidul, ceea ce îl face să fie eficient la tratarea afecțiunilor legate de aciditatea ridicată a fluidelor corporale. De exemplu, bicarbonatul este folosit pentru indigestie, care este cauzată de o cantitate prea mare de acid în stomac. De asemenea, acest compus chimic este utilizat pentru ulcerul stomacal și leziuni renale, dar și pentru placa dentară, albirea dinților și multe altele. Popularitatea bicarbonatului de sodiu este extrem de mare, însă nu există suficiente dovezi științifice care să susțină toate aceste utilizări. Îți prezentăm în continuare beneficiile bicarbonatului de sodiu dovedite prin diverse studii!
Principalele tratamente cu bicarbonat de sodiu sunt pentru arsurile la stomac ce apar în cazul bolii de reflux gastroesofagian. Unele studii au arătat că bicarbonatul de sodiu neutralizează acidul din stomac. Prin urmare, se recomandă consumul unei soluții obținute prin dizolvarea unei lingurițe de bicarbonat de sodiu într-un pahar cu apă rece, la 1-2 ore după masă. Specialiștii recomandă acest tratament doar pe termen scurt, pe o perioadă de maxim 2 săptămâni.
Soluția de bicarbonat de sodiu cu apă poate acționa ca o barieră de protecție împotriva infecțiilor tractului urinar. Acest lucru se datorează capacității sale de a reduce nivelul de acid din urină.
Amestecul de bicarbonat de sodiu și apă s-a dovedit eficient pentru ameliorarea senzației de arsură la urinare și reducerea nevoii urgente de a urina. Cu toate acestea, este important de știut că tratamentul cu bicarbonat de sodiu nu este suficient pentru a elimina bacteria care a provocat infecția urinară. Pentru acest lucru este nevoie de antibiotice.
Rinichii au un rol vital în organismul uman, ajutând la eliminarea toxinelor, a excesului de deșeuri și apă din sânge. În același timp, rinichii echilibrează cantitatea de minerale importante precum potasiu, sodiu și calciu. Deși sunt necesare mai multe studii științifice, anumite cercetări au arătat că bicarbonatul de sodiu poate îmbunătăți funcția rinichilor și poate încetini progresia afecțiunilor renale cronice.
În timpul activității fizice riguroase, se eliberează acid lactic. Acesta are tendința de a se acumula în mușchi și articulații, creând rigiditate și oboseală musculară. Anumite studii sugerează că bicarbonatul de sodiu administrat pe cale orală cu 1-2 ore înainte de exerciții de mare intensitate poate ajuta la îmbunătățirea performanței atletice la bărbați. La femei sau persoanele care nu fac sport de performanță, bicarbonatul de sodiu nu pare să aibă același efect.
Nivelurile ridicate de acid uric în urină, sânge și în țesuturile din organism provoacă durere și favorizează apariția bolilor cronice precum artrita și guta. Unele cercetări au arătat că bicarbonatul de sodiu ajută la neutralizarea excesului de acid, putând fi utilizat pentru tratarea acestor afecțiuni.
Fiind ușor abraziv, bicarbonatul de sodiu este un excelent exfoliant pentru piele. El ajută la îndepărtarea celulelor moarte și producerea de noi celule, oferind astfel o strălucire naturală a pielii. În plus, ajută și la prevenirea acneei datorită efectelor sale antibacteriene. Tratamentul constă în diluarea unei lingurițe de bicarbonat de sodiu în apă și aplicarea acestei soluții pe față cu mișcări circulare. Exfolierea se face doar de 2 ori pe săptămână, nu zilnic.
De asemenea, tratamentul cu bicarbonat de sodiu este recomandat pentru a calma mâncărimea pielii cauzată de mușcături de insecte sau înțepături de albine, dar și de arsurile solare. Pentru acest lucru, fă o baie caldă adăugând în apă 1-2 căni de bicarbonat. Unele persoane folosesc și alte ingrediente precum amidonul de porumb și fulgii de ovăz pentru o eficiență mai mare.
În ceea ce privește beneficiile bicarbonatului de sodiu pentru păr, deși nu există nicio dovadă științifică pentru acest lucru, unele persoane susțin că acest ingredient minune poate ajuta la menținerea strălucirii părului. Este folosit în special de persoanele cu păr gras deoarece se crede că poate ajuta la absorbirea excesului de sebum. Dacă ai părul subțire, nu ar trebui să aplici tratamente cu bicarbonat de sodiu mai mult de o dată pe lună deoarece există posibilitatea să-ți subțiezi și mai tare firele de păr.
Deși bicarbonatul de sodiu este în general sigur pentru consum, dacă este administrat în cantități ridicate, el poate avea mai multe efecte negative. Acestea pot fi:
Specialiștii recomandă ca tratamentele cu bicarbonat de sodiu să fie prelungite peste 2 săptămâni. Doza zilnică nu ar trebui să depășească ½-1 linguriță de bicarbonat diluat într-un pahar mare cu apă. De asemenea, femeile însărcinate și copiii sub 12 ani ar trebui să evite administrarea zilnică de bicarbonat de sodiu.
Așadar, tratamentele cu bicarbonat de sodiu pot fi folosite ocazional pentru indigestie, arsuri stomacale, afecțiuni renale, infecții urinare și altele. Totuși, este important să nu depășești doza recomandată și să discuți întotdeauna cu un medic înainte de administrare pentru a evita efectele adverse.