- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

TSMC își extinde imperiul! Gigantul taiwanez al semiconductoarelor pregătește o invazie de uzine de cipuri în Europa!

14 Oct, 12:30 • Bugiu ⁠Ana Maria
TSMC plănuiește să construiască mai multe uzine de cipuri în Europa, concentrându-se pe piața Inteligenței Artificiale. Prima fabrică din UE este deja în construcție la Dresda, Germania, cu producția programată să înceapă în 2027.
TSMC își extinde imperiul! Gigantul taiwanez al semiconductoarelor pregătește o invazie de uzine de cipuri în Europa!

Grupul Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), cel mai mare producător mondial de cipuri, intenționează să își extindă prezența în Europa prin construirea mai multor uzine de cipuri, cu un accent special pe piața cipurilor dedicate Inteligenței Artificiale (AI), potrivit economedia.ro.

„Au început construcţia primei fabrici la Dresda şi se gândesc deja la următoarele câteva fabrici în viitor pentru diferite sectoare de piaţă”, a declarat ministrul taiwanez pentru Ştiinţă şi Tehnologie, Wu Cheng-wen, într-un interviu difuzat luni Bloomberg TV.

Wu nu a dezvăluit calendarul pentru expansiunea viitoare a producătorului taiwanez de cipuri în Europa.

Te-ar mai putea interesa și: Încă o companie din România plănuiește concedierea a sute de angajați. Bonificații pentru cei care pleacă voluntar

foto: TSMC

TSMC își extinde imperiul! Gigantul taiwanez al semiconductoarelor pregătește o invazie de uzine de cipuri în Europa!

Wu Cheng-wen, ministrul taiwanez pentru Știință și Tehnologie, a confirmat într-un interviu pentru Bloomberg că TSMC explorează deja opțiuni pentru uzine viitoare, în contextul în care prima fabrică europeană a companiei este în construcție la Dresda, Germania. Aceasta va costa aproximativ 10 miliarde de euro, iar producția este programată să înceapă în 2027, fiind susținută în proporție de 50% din subvenții guvernamentale.

TSMC a demarat această expansiune internațională în SUA, Japonia și Germania pentru a se proteja împotriva riscurilor geopolitice din China. Fabrica de la Dresda va fi prima unitate de producție TSMC din Uniunea Europeană și reprezintă doar începutul. Compania analizează deja dacă să extindă această fabrică sau să construiască altele noi în diferite sectoare de piață din Europa, în special în domeniul semiconductorilor pentru AI.

Wu Cheng-wen a spus că piața europeană de cipuri AI este o oportunitate majoră pentru TSMC, și că alte companii cu designuri alternative de semiconductori ar putea crea noi parteneriate cu TSMC în viitor.

Cehia a „înrădăcinat” relațiile comerciale și diplomatice cu Taipeiul, în ciuda legăturilor oficiale pe care le menține cu Beijingul. Oficialii taiwanezi au vizitat în mod repetat Praga, iar fostul președinte taiwanez, Tsai Ing-wen, este așteptat să viziteze Cehia într-un turneu european.

Te-ar mai putea interesa și: Acțiunile Gabriel Resources s-au prăbușit după pierderea procesului cu statul român. O acțiune a companiei canadiene a ajuns să coste 1 cent