Cum arată primul tunel de autostradă forat. Tunelul Momaia din județul Argeș are două galerii și nu a fost săpat cu mașini specializate pentru forat, ci constructorul a folosit o metodă ingenioasă.
„Tunelul Momaia” face parte din autostrada A1 Sibiu-Pitești și va avea o lungime de aproximativ 1,35 km. Va fi compus din două galerii, două tuneluri botezate „Alina” și „Daniela”.
Cum arată stadiul forajelor în prezent
În tunelul Daniela s-au forat până în prezent 1.190 m (mai rămân 160m din totalul de 1.350m)
De asemenea, în paralel cu forajele, constructorul a început și lucrările de căptușeală interioară a pereților tunelului. În tunelul Daniela au fost căptușiți cu beton până acum aproape 300 de metri.
Au apărut imagini inedite pe canalul de YouTube Raducu P Drum în care se poate observa cum este executat tunelul
Pentru forarea tunelului pe sub dealul Momaia, constructorul nu a folosit mașinării speciale cu cap de freză, de tip TBM (Tunnel Boring Machine), precum cele folosite în prezent la lucrarile Magistralei 6 de metrou din București, ci a folosit tehnologia NATM (New Austrian tunneling method). Aceasta presupune excavarea secvențială a tunelului și ranforsarea pe parcurs a pereților. Asta se face prin pulverizarea de straturi de beton.
Mai exact, tunelul este săpat în mod tradițional, prin segmente mici, apoi pereții de rocă expusă sunt ranforsați cu plasă de metal și peste ei este așezat beton torcretat pentru a da rezistență. Odată finalizat un astfel de segment, se trece la forarea următorului.
Ulterior, de-a lungul tunelului astfel săpat și stabilizat, se aplică și hidroizolația și căptușeala finală din beton care înglobează și armătura principală.
Apoi se trece la finisaje și la dotarea tunelurilor cu instalații și utilități.
Pe lângă cele două galerii principale ale tunelului, au fost realizate și trei conexiuni între ele, pentru situații de urgențe, două pietonale și una mai mare prin care pot trece și mașinile dintr-un tunel în celălalt, scrie Hotnews.ro.
Termenul contractul de finalizare al lucrărilor este martie 2027, dar constructorul se află în prezent în grafic pentru o inaugurare mai devreme.
Citește și Autostrada Unirii face un pas uriaș. Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni!