- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Uleiul de măsline din Grecia s-a scumpit enorm. Cu cât vei cumpăra un singur litru

25 Jul, 12:36 • Bugiu ⁠Ana Maria
Prețul uleiului de măsline din Grecia a crescut. Câți bani vei da pe uleiul din Grecia în vara aceasta.
Uleiul de măsline din Grecia s-a scumpit enorm. Cu cât vei cumpăra un singur litru

Uleiul de măsline din Grecia este unul dintre cele mai bune din lume, din această categorie. Dacă ai planificat vara această să îți realizezi vacanța pe tărâmurile grecești, cu siguranță ai în planul tău și achiziționarea unei cantitîți considerabile de ulei de măsline, potrivit bugetul. ro.

Un lucru observat, însă, de toţi turiştii este faptul că preţurile au crescut foarte mult în ultimii ani. În unele locuri sumele cerute de producători s-au dublat.

Te-ar putea interesa și: Scumpiri record pentru uleiul de măsline din cauza secetei. Preţul în august a fost cu 130% mai mare faţă de anul trecut. Producția s-a înjumătățit

foto: ulei de măsline

Cât costă litrul de ulei de măsline în Grecia

Grecia este unul dintre cei mai importanţi producători de ulei de măsline la nivel mondial, însă seceta persistentă a afectat grav producţia de măsline. Astfel, preţul a crescut cu mai mult de 80%, în ultimii doi ani.
Litrul de ulei de măsline s-a scumpit și anul acesta, în contextul în care producția mondială a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu. Consiliul Internațional al Măslinilor estimează că în 2024 se vor produce puțin sub 2,3 milioane de tone, în scădere față de cele 2,5 milioane de tone produse în timpul recoltei de anul trecut și mult sub cele 3,4 milioane de tone din 2022.

„Oferta este problematică și nu este suficientă pentru a satisface cererea”, a declarat Walter Zanre, șeful din Marea Britanie al Filippo Berio, unul dintre cei mai mari producători din lume.

Pe grupurile de Facebook, mulţi români care ajung în Grecia dezvăluie preţurile pentru un singur litru din diferite zone ale ţării și foarte mulți sunt întristați de scumpiri.

“Mai mari ca-n magazin! Hoție pe față!”.

“La Sotirelli am luat cu 16.70 euro sticla de 0.75 litri. Bidoanele de 5 litri erau 74 de euro săptămâna trecută”.

“Acum 4 ani erau 25 de euro cutiile de 5 litru”.

“Aproape duble prețurile față de acum 2 ani”.

Cel mai ieftin ulei de măsline din Thassos s-ar găsi în portul din Limenas, unde 5 litri ar costa 43 de euro. Şi în Masoutis, Kavala, sunt preţuri ceva mai mici: 60 de euro 5 litri.

Te-ar putea interesa și: Hoții nu mai au șanse! Magazinele din Spania au montat sisteme antifurt pe sticlele de ulei de măsline