Cluj-Napoca, cunoscut mult timp drept unul dintre cele mai apreciate orașe din România, a suferit o schimbare semnificativă în percepția locuitorilor și a vizitatorilor. Recent, un clasament realizat de Storia.ro a plasat orașul transilvănean pe un loc neașteptat de scăzut, semn că situația orașului s-a schimbat considerabil în ultima perioadă. Clujul, care ani la rândul s-a aflat în topul orașelor cu cele mai bune condiții de viață, a fost depășit de localități care, în trecut, erau considerate mult mai mici și mai puțin dezvoltate, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: VIDEO Jaf „armat” la un cazino din Cluj-Napoca. Hoțul a amenințat cu un pistol de jucărie și a plecat cu 7.000 de lei
foto: Cluj
Clasamentul realizat de Storia.ro se bazează pe 13 criterii, incluzând factori precum siguranța, curățenia, salubrizarea, accesul la transportul public, liniștea, canalizarea, încălzirea și costul vieții. Acestea sunt evaluări subiective ale locuitorilor, ce reflectă calitatea vieții din diverse localități și cartiere din România. În acest top, Cluj-Napoca a coborât pe locul 5, fiind depășit nu doar de orașe mari precum Brașov sau Sibiu, ci și de localități care nu se aflau în prim-planul percepției publice acum câțiva ani, cum ar fi Râmnicu-Vâlcea.
Această schimbare de poziție se explică, în mare parte, prin creșterea rapidă a costului vieții și problemele de infrastructură cu care se confruntă orașul, factori care au avut un impact negativ asupra standardului de viață. Pe de altă parte, orașele mai mici și mai puțin cunoscute au reușit să atragă atenția printr-un echilibru mai bun între costuri și calitatea vieții. De exemplu, Sibiu se află pe primul loc al clasamentului cu un scor de 76,9 puncte, urmat de Brașov (74,6 puncte) și Arad (73,5 puncte).
În ceea ce privește cartierele, Cluj-Napoca nu se află nici pe locul 10 în clasamentul celor mai apreciate zone, în schimb, orașe precum Arad și Sibiu domină acest top, cu cartierele „Băncilor” din Arad și „Valea Aurie” din Sibiu, care au obținut scoruri excelente de 92,8, respectiv 84,6 puncte.
Iată cum arată Top 10 al orașelor din România cu cele mai bune standarde de viață:
Pe locurile cele mai joase ale clasamentului se află orașe precum Tulcea, Călărași și Ploiești, care se află mult mai jos în ierarhie, semn că provocările economice și infrastructurale sunt resimțite diferit în diverse colțuri ale țării. De asemenea, capitala București nu figurează nici măcar în primele zece orașe ale topului, un semn că locuitorii din zonele mai mici ale țării își găsesc un trai mai bun decât în centrul administrației naționale.
Te-ar mai putea interesa și: Comuna din România asaltată de rechinii imobiliari! Nu e lângă București sau Cluj, dar atrage investiții de milioane