Taparo, un important producător de mobilă din Maramureș, a intrat în insolvență, după o decizie a Tribunalului Maramureș.
Tribunalul a admis solicitarea Taparo S.A. și a dispus deschiderea procedurii de insolvență, conform legislației în vigoare, și numirea unui administrator judiciar provizoriu. În acest caz, administratorul judiciar provizoriu va fi un consorțiu format din PARETO GRUP I.P.U.R.L. și EURO INSOL SPRL, potrivit zf.ro.
„Admite cererea formulată de debitoarea TAPARO S.A, pentru deschiderea procedurii generale. În temeiul art. 71 alin. 1 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, Dispune deschiderea procedurii generale împotriva debitoarei TAPARO S.A, pentru deschiderea procedurii generale.
În temeiul art. 45 alin 1 lit. d) şi art. 73 din Legea nr 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă: Numeşte administrator judiciar provizoriu consorţiul format din PARETO GRUP I.P.U.R.L, şi EURO INSOL SPRL”, se arată în decizia tribunalului.
Te-ar mai putea interesa și: Românii ar putea spune adio caserolelor pentru alimente. Principalul producător de caserole la nivel mondial, Tupperware, intră în insolvență
foto: Taparo
Inițial, Taparo a încercat să aplice pentru deschiderea unei proceduri de concordat preventiv, o procedură judiciară care poate ajuta o companie să evite insolvența prin renegocierea datoriilor și restructurarea afacerii. Această cerere a fost respinsă, atât de instanțele locale, cât și de Curtea de Apel Cluj.
În ceea ce privește performanțele financiare ale companiei, 2023 nu a fost un an favorabil pentru Taparo. Cifra de afaceri a scăzut cu 11% comparativ cu anul anterior, ajungând la 202 milioane de lei. Compania a reușit să intre pe profit, raportând un câștig net de 1,7 milioane de lei, în contrast cu pierderea de 23 de milioane de lei înregistrată în 2022. Taparo este controlată de Ioan Filip, care deține 95% din acțiuni, și Lucia Stelea.
Pe de altă parte, un alt membru al grupului Techtex a reușit să evite insolvența prin deschiderea unui concordat preventiv. Concordatul preventiv este o procedură care permite unei companii aflate în dificultate să își restructureze datoriile și să evite falimentul.
Această procedură suspendă executările silite și oferă companiei o șansă de redresare financiară. În industria de mobilă, un exemplu de succes al unei companii care a intrat în concordat preventiv și a reușit să își rezolve dificultățile financiare este Rus Savitar, care a reușit să își salveze afacerea prin acest tip de procedură.
Te-ar mai putea interesa și: O subsidiară Gazprom din România a intrat în insolvență. „Mamutul” din portul Constanța și-a cerut falimentul încă din februarie 2024