Adrian Laurențiu Manea, un șofer de TIR din județul Olt, a descoperit sâmbătă, 14 septembrie 2024, o piesă rară din aur pur, veche de aproximativ 5.000 de ani, în localitatea Ghimpețeni. Tânărul de 37 de ani, care are pasiune pentru căutarea de comori cu un detector de metale, ar putea obține o sumă generoasă pentru această descoperire, potrivit bugetul.ro.
„Cam de un an și jumătate m-am apucat de asta. Eram șofer. Și acum sunt șofer. Am lucrat pe comunitate, stăteam mai mereu plecat, și am zis că numai, gata, vreau să termin cu plecările, să stau și eu cu copiii, cu familia.
Și am zis să mă apuc și de hobby-ul ăsta, că de mic mi-a plăcut chestia asta cu comori, aveam curiozitatea ce e în pământ, ce se află”, a povestit Adrian.
Te-ar mai putea interesa și: Comoara ascunsă dintr-un sat părăsit din apropierea Capitalei. Povestea inedită a unui loc uitat de lume
foto: comoara
Inițial, nu și-a dat seama de importanța descoperirii, dar a simțit că era ceva special, datorită aspectului diferit față de alte obiecte găsite anterior.
Piesa a fost descoperită lângă o așezare străveche din zona Ghimpețeni, cunoscută pentru alte descoperiri valoroase, inclusiv monede de aur. Adrian Manea a descris emoția pe care a simțit-o în momentul în care a realizat că ține în mâini un obiect atât de prețios și vechi.
„Din ce mi-au zis colegii mei „detectoriști”, acolo, pe pagină, am aflat. Nu știam despre ce este vorba la început. Când am găsit-o mi-am dat seama că este aur, bănuiam că este aur, pentru că era diferită față de ce mai găsisem eu, piese din astea din alamă, din bronz.
Era diferit. Și, nu știu, era și o senzație… Când o țineam așa în mână și mă uitam la ea… Nu știu. M-am gândit că e aur, dar nu m-am gândit că e o piesă atât de veche.
Mai eram cu un prieten de-al meu, venise cu mine. De mult timp dădeam eu acolo în zona aceea, prin pădure. Acum, piesa a fost găsită lângă pădure.
Se zice că ar fi fost o așezare, dar la un kilometru de acolo, ar fi fost o așezare lângă comuna Ghimpețeni. E o zonă, un râuleț micuț, Gioroc se numește, și așa se spune, că acolo au fost niște așezări mai vechi. Coțofeni parcă, așezarea Coțofeni.
Plus că au mai fost descoperiri în zona noastră, aici, la Nicolae Titulescu, la pădure. Niște monede de aur, un domn cu detectorul a făcut descoperirea”, a povestit tânărul.
După ce a realizat valoarea descoperirii sale, Adrian Laurențiu Manea a predat piesa rară de aur autorităților, aceasta urmând să ajungă la Muzeul Județean Olt.
Arheologii estimează că obiectul are o vechime de aproximativ 5.000 de ani și confirmă că va rămâne în colecția muzeului. Manea ar putea primi o recompensă mare, de până la 45% din valoarea piesei, suma exactă urmând să fie stabilită de un evaluator.
„Piesa nu a ajuns la noi, piesa este la Poliție”, a declarat arheologul Muzeului Județean Olt, dr. Florin Ciulavu.
Te-ar mai putea interesa și: Descoperă moneda de argint care este o adevărată comoară, lansată de BNR într-o ediție limitată de doar 5.000 de exemplare! Află care este prețul cu care se vinde