Foarte mulți maghiari se întreabă zilnic de ce traiul lor de zi cu zi este mai scump decât în celelalte țări. Într-adevăr, inflația este peste tot iar majorarea prețurilor diferă de la o țară la alta, scrie stiripesurse.ro, conform Daily News Hungary.
Laszlo Mandity trăiește în Germania de 7 ani și are un salariu de aproximativ 2.00 de euro lunar. Deși plătește și chirie, acesta spune că se descurcă fără probleme și nu este nevoit în nicio lună să renunțe la anumite lucruri pentru că nu și le permite, ci dimpotrivă. În momentul în care acesta se întoarce în țara natală, prețurile îl șochează.
Acesta a rămas cu gura căscată în momentul în care a văzut prețul unui salam Pick. Dacă în Germania acesta costă 2254 de forinți, adică 5,81 euro, în Ungaria lucrurile nu stau la fel. Pentru un salam de acest gen, el trebuie să scoată din buzunar 5.000 de forinți, echivalentul a 12,88 euro.
Mai citește și: Implanturi cerebrale cu boli infecțioase. Elon Musk și compania sa, Neuralink, anchetați. Ce dovezi s-au găsit
Anul trecut, în luna octombrie, Penzcentrum relata că în timp ce un kilogram de Pick Wintersalami se vinde în magazinele din Germania la preșul de 6.800 de forinți, adică 17,25 euro, în Ungaria prețul acestuia este de 9.700 de forinți, 24,60 euro. O diferență uriașă, în mod special pentru că salamul respectiv este produs chiar în țara cu pricina.
Mulți clienți sunt surprinși de faptul că pot cumpăra produse ungurești în Bavaria, de exemplu, decât în Ungaria. Salamul Pick este doar unul dintre exemple.
Kati Bene locuiește în Italia și relatează că resimte scumpirile, însă nu la fel de mult precum se simt în Ungaria. În Italia, de exemplu, cele mai ieftine paste costă 277 de forinți, 0,71 euro, în timp ce la unguri prețul se dublează.
Există de asemenea diferenţe semnificative între preţurile alimentelor din Ungaria şi Polonia, cele din Ungaria fiind, în unele cazuri, cu 30-40% mai mari decât în Polonia. Experţii spun că aceasta se datorează faptului că productivitatea agriculturii maghiare este mai scăzută decât cea a marilor ţări europene.
Te-ar mai putea interesa și: Doi dintre fondatorii Intagram au lansat aplicația Artifact. Cum îți poți face cont și ce beneficii are aplicația