Un liceu din județul Prahova, Liceul Teoretic „Simion Stolnicu” din Comarnic, a decis să impună uniforme alb-negru, solicitând băieților să poarte pantaloni negri sau bleumarin și fetelor – fuste midi de aceeași culoare, împreună cu bluze albe, potrivit bugetul.ro.
Conform modificărilor aduse Statutului Elevului, începând cu 9 septembrie 2024, elevii din România trebuie să se prezinte la școală în ținute vestimentare decente. Fiecare unitate de învățământ are propriul regulament de ordine interioară, stabilind drepturile și obligațiile elevilor și profesorilor.
Te-ar mai putea interesa și: Ecaterina Andronescu intervine dur în scandalul uniformelor școlare. „Și nimeni nu comentează, nimeni nu o repudiază, dimpotrivă”
foto: uniforme școlare
Scopul acestei măsuri este de a combate inechitățile sociale și bullyingul în rândul elevilor, pentru ca elevii să poată studia într-un mediu educațional mai echitabil. Cu toate acestea, măsura a stârnit controverse, unii critici considerând că impunerea unei uniforme este „abuzivă”.
Conducerea liceului susține, însă, că decizia a fost luată pentru a reduce conflictele între elevi legate de îmbrăcăminte și pentru a menține un climat de ordine și respect în școală.
„Este un regulament intern care s-a aflat în dezbatere pe site-ul școlii, iar decizia s-a luat împreună cu Consiliul Elevilor, Consiliul de Administrație al școlii și Comitetul de Părinți. Mi se pare o măsură de bun simț să vii îmbrăcat decent la școală, nu ca în club. Un copil trebuie să știe că într-un fel te îmbraci la teatru, în alt fel la școală, și distinct la discotecă.
Odată cu această regulă internă, repet, agreată de toate părțile, dispar și diferențele sociale dintre elevi. Pentru mine este o durere personală și profundă. Sunt din ce în ce mai mulți copii care suferă teribil din cauza faptului că ei nu se pot îmbrăca la fel bine așa cum o fac alți colegi de-ai lor”, a spus Ileana Peticilă.
Directoarea liceului prahovean, Ileana Peticilă, a relatat un incident neplăcut în care o fetiță de clasa a III-a a fost jignită de colegi din cauza faptului că nu purta haine de brand. Acest exemplu a fost folosit ca principal motiv pentru impunerea uniformelor, menționând că măsura are scopul de a preveni situațiile de bullying de acest fel.
„Și problema nu ar fi cum se îmbracă acești colegi, ci faptul că ei se fălesc cu asta, se dau mari, au impresia că le sunt superiori celorlalți. Am avut fetiță de clasa a III-a care, plângând, a venit să mă întrebe dacă îmi place cum e îmbrăcată fiindcă ai ei colegi, repet, clasa a III-a, au râs de ea că poartă haine fake.
Povestea acelei mi-a rupt sufletul și astfel de situații au loc în foarte multe școli, din păcate”, a declarat Ileana Peticilă, directoarea Liceului Teoretic „Simion Stolnicu”, pentru Observatorulph.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Uniformele școlare ar putea redeveni obligatorii. Noi modificări ale Legii învățământului preuniversitar